Achillespees plastiek

Wat is het Achillespees plastiek?

Een achillespees plastiek is een operatie aan de achillespees. Wanneer de achillespees gescheurd is, kan deze operatief of conservatief (zonder operatie) behandeld worden. Men kan twee soorten operaties onderscheiden na een ruptuur van de achillespees: een open reconstructie en een minimaal invasieve hechttechniek.

Wat zijn de oorzaken?

Een achillespees plastiek is een optionele behandeling na een ruptuur van de achillespees. Een scheuring kan komen door een plotselinge trekkracht aan de pees, zoals het aanzetten bij een sprint of bij een sprong. Ook langdurige overbelasting van de achillespees kan uiteindelijk leiden tot een ruptuur. Daarnaast zijn er een aantal andere risicofactoren die de kans op een ruptuur vergroten: verminderde mobiliteit in de enkel, te weinig flexibiliteit in de kuitspieren, slechte warming-up voor sportactiviteiten, verzwakte spieren in de enkel en/of het onderbeen en bijvoorbeeld overgewicht.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Bij een open reconstructie wordt de achillespees over de gehele lengte blootgelegd, onderzocht en waar nodig gehecht. Er bestaan hiervoor twee hechttechnieken: de V-Y-plastiek en de hechttechniek volgens Bunnell. Bij de minimaal invasieve hechttechniek worden er kleine incisies gemaakt. De chirurg kan via deze kleine incisies de achillespees hechten. Het voordeel van deze techniek is dat de omliggende weefsels minder schade oplopen.

Hoe ziet het herstel eruit?

Men kan na de operatie twee soorten trajecten onderscheiden: sommige patiënten krijgen het advies zes weken gips te dragen en bij andere patiënten wordt geadviseerd de enkel maar kort te immobiliseren en daarna met tape de enkel te stabiliseren. Dit is afhankelijk van de grootte en de locatie van de scheuring. Na zes weken mag men de belasting op de achillespees langzaam gaan opbouwen. Na ongeveer drie maanden mag men de pees pas zwaarder gaan belasten en eventueel sportactiviteiten hervatten.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal