Dementie

Wat is dementie?

Dementie is een klachtenbeeld dat veroorzaakt wordt door een verstoring in de hersenen. Er zijn verschillende vormen van dementie. Enkele bekende vormen zijn: de ziekte van Alzheimer, Lewy Body dementie, Frontotemporale dementie en vasculaire dementie.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van de dementie is afhankelijk van de soort dementie. Bij de ziekte van Alzheimer werken de zenuwcellen in de hersenen niet goed. De uitwisseling van informatie tussen de zenuwcellen is verstoord doordat eiwitten neerslaan tussen de zenuwcellen. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een verstoring van de bloedvaten van de hersenen waardoor sommige delen van de hersenen niet van voldoende bloed worden voorzien. Bij Frontotemporale dementie (ook wel de ziekte van Pick genoemd) en Lewy Body dementie is de exacte oorzaak nog niet bekend. Daarnaast ziet men dementie ook vaak in combinatie met andere aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.
Over het algemeen heeft men meer kans op dementie als men ouder wordt en ook kan erfelijkheid een rol spelen.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn veel symptomen van dementie. Het meest bekende symptoom is vergeetachtigheid. Men kan moeilijker nieuwe informatie onthouden en oude informatie reproduceren. Ook kan het voorkomen dat men op den duur familie of vrienden niet meer herkent. Men krijgt moeite om dagelijkse taken, zoals afwassen of aankleden, uit te voeren. Ook kan men vaker de weg kwijt zijn of niet meer weten welke dag het is. Dit heeft met het oriëntatievermogen te maken. Daarnaast kan er gedragsverandering optreden. Ook taal- en communicatiestoornissen zijn een verschijnsel bij dementie.

Wat is de behandeling ervan?

Het is niet mogelijk om te genezen van dementie. Wel zijn er medicijnen die de symptomen verminderen waardoor het langer mogelijk blijft om zelfstandig dagelijkse activiteiten uit te voeren. Daarnaast kan een multidisciplinaire behandeling (de behandeling door verschillende specialisten zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen etc.) ook helpen bij het verminderen van de bijkomende verschijnselen van dementie.