Ziekte van parkinson

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij bepaalde hersencellen afsterven. Deze hersencellen bevinden zich in de 'zwarte kernen' in de hersenen (ook wel 'substantia negra' genoemd). Ten gevolge hiervan kan men motorische klachten ervaren, kan er gedragsverandering optreden en kan de gezichtsuitdrukking veranderen.

Hoe ontstaat het?

De ziekte ontstaat door het afsterven van bepaalde hersencellen. In dit geval zijn dat de hersencellen die 'dopamine' aanmaken. Dit stofje stuurt informatie door van de ene hersencel naar de andere. Wanneer er te weinig dopamine is, worden de signalen in de hersenen verstoord. Dit veroorzaakt de klachten die bij de ziekte van Parkinson horen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De eerste tekenen van deze ziekte ziet men vaak in de manier van bewegen. Er kan stijfheid (rigiditeit), trillen (tremor), houdingsinstabiliteit en traagheid (bradykinesie) optreden tijdens het bewegen, maar ook kan men merken dat men moeilijker kan starten met lopen en moeilijker kan stoppen met lopen. Ook kan men soms 'bevriezen' tijdens het lopen waardoor men op dat moment niet in staat is verder te lopen. Ook gaat men vaak schuifelen tijdens het lopen. Daarnaast kan er stemmingsverandering optreden, zoals depressiviteit of lusteloosheid. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld slaapproblemen en plasproblemen.
Men kan soms moeite krijgen met praten waardoor men monotoon gaat praten. Daarnaast krijgt men soms een vlakke gezichtsuitdrukking.
De symptomen bij de ziekte van Parkinson verschillen erg per persoon. De symptomen openbaren zich meestal eerst aan één lichaamszijde en komen pas in een latere fase ook aan de andere lichaamszijde voor.

Wat is de behandeling?

De ziekte is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Daarnaast is het belangrijk zo veel mogelijk te blijven bewegen. De (geriatrie) fysiotherapeut(e) kan u hierbij helpen. Ook de ergotherapeut(e) biedt uitkomst wanneer er bijvoorbeeld behoefte is aan een loophulpmiddel. Tot slot kunnen ook een logopedist(e) en een diëtist(e) helpen wanneer er bijvoorbeeld spraakproblemen of slikproblemen zijn.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal