Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew (ook wel Spondylitis ankylopoetica genoemd) is een vorm van reuma. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam lichaamseigen stoffen als indringers ziet en deze aanvalt. Er worden dan ontstekingsprocessen gestart door het lichaam. In het geval van de ziekte van Bechterew worden met name de gewrichten van de wervelkolom, gewrichten tussen het heiligbeen en het bekken en de gewrichtjes tussen de wervelkolom en de ribben aangetast. Door de ontstekingsprocessen in deze gewrichten, vormt zich bindweefsel op deze plekken. Dit leidt tot verstijving van de gewrichten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De ziekte van Bechterew begint vaak tussen het twintigste en vijfentwintigste levensjaar. Het belangrijkste symptoom is pijn en stijfheid in bekken en rug. In een later stadium kunnen ook andere gewrichten, zoals knieën en schouders, ontstoken raken. Met name in de ochtend (ochtendstijfheid) of bij opstaan na lang zitten (startstijfheid) merkt men dat men stijver wordt. Wanneer men in beweging is, worden de klachten minder. Wanneer de gewrichtjes tussen de wervelkolom en ribben aangetast zijn, kan men moeite hebben met ademhalen. Wat vaak gepaard gaat met Spondylitis ankylopoetica is een ontsteking van het regenboogvlies van het oog.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog niet honderd procent duidelijk. Men vermoedt dat het te maken heeft met de aanwezigheid van HLA-B27 in het bloed. Dit is een erfelijke factor en zou de ziekte van Bechterew veroorzaken. Echter, dit is nog niet bewezen. Daarnaast kunnen darminfecties en urineweginfecties leiden tot de ziekte van Bechterew.

Wat is de behandeling?

Wanneer men Spondylitis ankylopoetica heeft, is het belangrijk de ontstekingsprocessen die ten grondslag liggen aan het verstijven zo veel mogelijk te remmen door middel van ontstekingsremmers. Daarnaast is het belangrijk om door middel van oefentherapie ervoor te zorgen dat de conditie van de gewrichten optimaal is en aandacht te besteden aan het creëren van een optimale lichaamshouding. Men kan dan nog zo lang mogelijk functies van de gewrichten behouden. Wanneer men hier geen aandacht besteedt, loopt men het risico in een voorovergebogen houding te verstijven. Fysiotherapie4all kan u deze oefentherapie bieden.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal