Cystic Fibrosis

Wat is Cystic Fibrosis?

Cystic Fibrosis (CF) wordt ook wel de taaislijmziekte genoemd. Het is een erfelijke aandoening. Bij CF is het slijm in het lichaam niet doorzichtig, dun en vloeibaar, maar juist taai en dik. Slijm heeft als functie het afvoeren van afvalstoffen en het transporteren van enzymen naar de darmen voor de vertering van vetten. Als het slijm taai en dik is, kan het moeilijker afvalstoffen afvoeren en enzymen transporteren en hoopt dit slijm zich op.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van Cystic Fibrosis heeft te maken met het CF-gen. Dit gen produceert normaal gesproken een specifiek eiwit dat het transport van water en zout in en uit de lichaamscellen regelt. Bij Cystic Fibrosis wordt dit eiwit onvoldoende aangemaakt en ontstaat er verdikt slijm.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Cystic Fibrosis kent een aantal symptomen. Door het taaie slijm wordt het moeilijker om slijm op te hoesten uit de longen en zijn longontstekingen het gevolg. Ook kan men het door het dikke slijm benauwd krijgen en moeite krijgen met ademhalen. Slijm draagt ook bij aan de vertering van voedsel. Bij Cystic Fibrosis kan men dan ook klachten krijgen aan het verteringsstelsel, zoals verstopping van de darmen. De mate van klachten kunnen erg variƫren met de tijd.

Wat is de behandeling?

Cystic Fibrosis is vooralsnog niet te genezen. De klachten kunnen wel met behulp van medicijnen verminderd worden. Men krijgt dan medicijnen om het slijm te verdunnen en om ontstekingen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een goede hoesttechniek aan te leren om het slijm zo effectief mogelijk op te hoesten. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om op een verantwoorde wijze de conditie van het hart en de longen te behouden. Wanneer men last heeft van het verteringsstelsel is een aangepast dieet aan te raden.