Costochondritis

Wat is costochondritis?

Costochondritis is een vorm van ontstekingsreuma. Bij deze aandoening raken de kraakbeenovergangen tussen de ribben en het borstbeen en/of de kraakbeenovergangen tussen de ribben en de ruggenwervels ontstoken. Bij costochondritis treedt er geen zwelling op. Bij het syndroom van Tietze is dit wel het geval. Een ander belangrijk verschil is dat bij het syndroom van Tietze alleen een ontsteking van de kraakbeenovergang tussen de ribben en het borstbeen plaatsvindt en niet bij de kraakbeenovergangen aan de rugzijde.

Wat zijn de oorzaken?

Het is niet bekend wat de oorzaak van costochondritis is. De klachten komen vaak spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak opzetten. Mogelijke oorzaken zijn: veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen, een klap tegen de borstkas, zware lichamelijke inspanningen of een luchtweginfectie. Daarnaast kan ook een slechte lichaamshouding of stress resulteren in costochondritis.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen. Ook benauwdheid en angstklachten kunnen het gevolg zijn van deze aandoening. De pijn kan uitstralen naar de arm en de rug. Het bewegen van de arm kan de klachten verergeren, omdat daardoor ook de ribben bewegen.

Wat is de behandeling?

De meeste mensen die het syndroom van Tietze krijgen, herstellen binnen enkele maanden vanzelf. Helaas zijn er ook mensen die jarenlang last blijven houden van deze aandoening. Afgezien van ontstekingsremmers zijn er geen specifieke medicijnen voor deze aandoening. De fysiotherapeut kan u helpen om uw lichaamshouding te verbeteren, zodat er zo min mogelijk belasting op de kraakbeenverbindingen komt. Ook kan de fysiotherapeut u buikademhalings- en ontspanningsoefeningen aanleren om zo de borstkas minder te belasten.

Bron: www.tietze.nl