COPD

Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een blijvende longziekte waarbij de longen ontstoken zijn. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (bronchiën) ontstoken en bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren. Meer informatie over chronische bronchitis en longemfyseem kunt u lezen in de specifieke artikelen over de aandoeningen op deze website.

Hoe ontstaat het?

Er zijn een aantal factoren die deze aandoening kunnen veroorzaken. De belangrijkste oorzaak is roken, omdat dit de longen continu prikkelt waardoor deze ontstoken raken. Ook een erfelijke aandoening (zoals alpha-1) of schadelijke stoffen kunnen COPD veroorzaken. Daarnaast kan onbehandelde astma ook uiteindelijk leiden tot deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die zich bij COPD kunnen openbaren. De voornaamste klachten bestaan uit benauwdheid en hoesten (soms ook ophoesten van slijm). Daarnaast kan men kortademig en vermoeid zijn.

Wat is de behandeling?

COPD is blijvend en man kan hier dus niet van genezen. Wel kan men de klachten verminderen door middel van medicijnen (zoals luchtwegverwijders en ontstekingsremmers) en een gezond eet- en beweegpatroon, maar ook door middel van fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken. Ook kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met COPD. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij astma en hooikoorts.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal