Clusterhoofdpijn

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn (CH) wordt ook wel Neuralgie van Horton genoemd. Deze vorm van hoofdpijn komt niet vaak voor, maar geeft hevige hoofdpijnaanvallen. De pijn wordt beschreven als zeer extreem en deze vorm van hoofdpijn is daarmee ook de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. Men kan de episodische van de chronische vorm onderscheiden. Bij de episodische vorm is er ook sprake van pijnvrije periodes, maar bij de chronische vorm is er geen of een zeer korte pijnvrije periode.

Hoe ontstaat het?

Het is nog niet duidelijk waardoor clusterhoofdpijn veroorzaakt wordt. Men vermoedt dat het te maken heeft met een afwijking van een bepaald gedeelte van de hersenen: de hypothalamus. Ook is bekend van een aantal factoren dat ze mogelijk de clusterhoofdpijn op kunnen wekken. Voorbeelden van deze factoren zijn: kou, smaakversterkers, alcohol en ijle lucht.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom is dat het plotseling en in de vorm van aanvallen (clusters) op komt zetten. Dit is meteen het grootste verschil met migraine. Aanvallen van migraine voelt men namelijk aankomen. De aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen meerdere keren per dag voorkomen en kunnen erg verschillen in duur. Een ander typisch symptoom is dat de aanvallen meestal op hetzelfde tijdstip van de dag voorkomen. De pijn die men voelt bij wordt beschreven als een extreme, stekende en snijdende pijn aan de zijkant van het hoofd. De pijn kan uitstralen naar de nek, het gebied rondom de ogen en oren en de kaak. Tijdens een aanval hebben mensen vaak de neiging om te bewegen. Daarnaast kan men andere symptomen, zoals een hangend ooglid of een vernauwde pupil, hebben aan de zijde van het hoofd waar de hoofdpijn zit. Clusterhoofdpijn wordt vaker bij mannen gezien dan bij vrouwen.

Wat is de behandeling?

De aanvallen zijn extreem pijnlijk en men probeert deze dus zo veel mogelijk te onderdrukken. Door het inademen van extra zuurstof via een masker wordt de pijn minder. Daarnaast zijn er medicijnen die de pijn tijdens een aanval verlichten en zijn er ook medicijnen die de kans op een aanval verkleinen. Tijdens een aanval werkt een pijnstiller in de vorm van een tablet vaak niet snel genoeg. Men gebruikt daarom vaak injecties. Triggerpoints kunnen in veel gevallen ook de oorzaak zijn van triggerponts in spieren. Dry-needling therapie (een vorm van triggerpointtherapie) kan in veel gevallen de klachten wegnemen of verminderen.  

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal