Bronchitis

Wat is bronchitis?

Bronchitis houdt in dat de slijmvliezen aan de binnenkant van de bronchiën ontstoken zijn. Bronchiën zijn vertakkingen van je luchtpijp en bevinden zich in de longen. De wanden aan de binnenkant van de bronchiën bevatten slijmvliezen. Men onderscheidt twee soorten bronchitis: acute en chronische. Bij de chronische vorm zijn de bronchiën chronisch ontstoken, maar bij de acute vorm is de ontsteking maar van korte duur (meestal niet langer dan twee weken). De acute vorm ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. De chronische vorm valt onder de verzamelnaam COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

Hoe ontstaat het?

De acute vorm wordt meestal veroorzaakt door een griep of een verkoudheid. In de meeste gevallen is een virus hiervan de oorzaak. Een longontsteking wordt juist in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie. Ook enkele bacteriën kunnen de bronchitis veroorzaken. Daarnaast kunnen ook allergische prikkels (bijvoorbeeld stuifmeelkorrels) of prikkels zoals uitlaatgassen deze aandoening veroorzaken. De chronische vorm wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. Daarnaast hebben ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem ook meer kans op het krijgen van deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De ontstoken slijmvliezen gaan extra slijm produceren. Als reactie daarop gaat men (meer) hoesten. In het begin is het een droge hoest, maar later gaat men slijm ophoesten. Door het hoesten, hoest men het slijm uit de longen en worden daarmee ook de virussen of bacteriën verwijderd. Men kan ook kortademig zijn en een piepende ademhaling hebben. Bij de acute vorm heeft men vaak ook nog griepsymptomen, zoals koorts. Bij chronische bronchitis is dit niet het geval. Hierbij treden symptomen als cyanose (blauwe huidskleur door minder zuurstof in het bloed) en oedeem (vochtophoping) in armen en benen op. Ook krijgen mensen met chronische bronchitis vaak herhaaldelijk luchtweginfecties.

Wat is de behandeling?

Het is alleen besmettelijk als het door een virus of bacterie is veroorzaakt. Als het veroorzaakt wordt door allergische prikkels of door roken is het niet besmettelijk. Acute bronchitis gaat meestal binnen twee weken vanzelf over. Als het veroorzaakt wordt door een bacterie wordt soms antibiotica voorgeschreven. Bij de chronische vorm worden inhalatiemedicijnen aangeraden die de bronchiën verwijden. Mensen die roken wordt aangeraden hiermee te stoppen, omdat dit nog meer schade toe kan brengen.
Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij deze aandoening. Door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie kan de longfunctie verbeterd worden en kunnen (hulp)ademhalingsspieren versterkt worden. Dit komt de longfunctie ten goede. Ook kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het verbeteren van uw conditie. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten van de chronische vorm verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met chronische bronchitis. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij hooikoorts en astma.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal