Bronchiëctasieën

Wat is bronchiëctasieën?

Bronchiëctasieën is een chronische ziekte van de longen. Bronchiën zijn vertakkingen van je luchtpijp en bevinden zich in de longen. Bij bronchiëctasieën zijn de wanden aan de binnenkant van de bronchiën geïrriteerd en/of ontstoken. Dit komt doordat deze wanden wijder zijn. Daardoor kunnen bacteriën zich daar gemakkelijk ophopen. Hierdoor heeft men vaker dan normaal longontsteking of bronchitis.

Hoe ontstaat het?

In de meeste gevallen is een ander longprobleem of een andere longaandoening de oorzaak van deze aandoening. Na een longontsteking of bijvoorbeeld bij de taaislijmziekte (cystic fibrosis) kan bronchiëctasieën optreden. In enkele gevallen is de verwijding van de bronchiën aangeboren.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bronchiëctasieën kan in één long, maar ook in beide longen voorkomen. Vaak worden de symptomen met de jaren erger en daardoor kan het zijn dat u de aandoening niet meteen opmerkt. De symptomen die men bij deze longaandoening ziet, zijn: veel hoesten, koorts, kortademigheid, vermoeidheid, gewichtsverlies en pijn op de borst. De overmatige slijmproductie wordt veroorzaakt door de ontstekingen in de wanden van de vertakkingen. Er kan soms ook bloed zitten bij het slijm dat men ophoest.

Wat is de behandeling?

Wanneer deze aandoening veroorzaakt is door een andere longaandoening is het belangrijk om ook deze onderliggende aandoening te behandelen. Bij bronchiëctasieën krijgt men in de meeste gevallen medicijnen om de ontstekingen in de vertakkingen te verminderen. Ook zijn er medicijnen die het slijm verdunnen waardoor dit gemakkelijker opgehoest kan worden. Wanneer de aandoening maar in een klein gedeelte van de long voorkomt, kan men deze soms operatief laten verwijderen.
Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij deze aandoening. De fysiotherapeut kan u een effectieve hoesttechniek aanleren om het overtollige slijm zo effectief mogelijk op te hoesten. Door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie kan de longfunctie verbeterd worden en kunnen (hulp)ademhalingsspieren versterkt worden. Dit komt de longfunctie ten goede. Ook kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het verbeteren van uw conditie. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met bronchiëctasieën. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij hooikoorts en astma.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal