Ataxie

Wat is ataxie?

 

Ataxie is een aandoening waarbij de coördinatie van het lichaam verstoord is door een beschadiging van de kleine hersenen (cerebellum). Het cerebellum is een onderdeel van het centrale zenuwstelsel en heeft het coördineren van bewegingen als functie. Bij een beschadiging aan het cerebellum kan de motoriek verstoord raken. Deze aandoening komt relatief niet zo vaak voor.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende vormen van ataxie. In de meeste gevallen wordt de ataxie veroorzaakt door een neurologische aandoening, zoals Multiple Sclerose (MS) of een beroerte, maar ook een tumor of een stofwisselingsziekte kan leiden tot ataxie. Daarnaast kan het griepvirus bij kinderen uiteindelijk leiden tot acute benigne ataxie. Deze vorm van ataxie verdwijnt echter vanzelf. Een andere vorm van de coördinatiestoornis is ADCA (Autosomaal Dominant-erfelijke Cerebellaire Ataxie). Deze vorm openbaart zich op volwassen leeftijd.

Wat zijn de symptomen?

De motoriek van iemand met ataxie is ernstig verstoord. Men kan anders gaan lopen (waggelen of dronkemansloop) en moeilijker gaan praten. Vallen en verslikken zijn vervelende symptomen die ook passen bij deze motorische aandoening. Men kan daardoor erg onzeker worden om te bewegen. Daarnaast kan men meer geen trillen en/of beven en kunnen de oogbewegingen verstoord raken.

Wat is de behandeling ervan?

De aandoening kan niet altijd verholpen worden. Dit is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer bijvoorbeeld een tumor de oorzaak is, kan deze operatief verwijderd worden en kunnen daarmee de motorische klachten verdwijnen. Wanneer een chronische aandoening, zoals MS, de klachten veroorzaakt, kan men deze niet wegnemen. Wel kunnen door middel van medicijnen en paramedische hulp, zoals fysiotherapie en logopedie, de klachten verminderd worden. De fysiotherapeut besteedt o.a. aandacht aan coördinatie- en balanstraining en het verbeteren van de stabiliteit van gewrichten en spieren.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal