Astma

Wat is Astma?

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Het verschil met een longontsteking is dat bij een longontsteking de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit is bij astma niet het geval. Wanneer men deze aandoening heeft, hoeft men niet altijd klachten te hebben. Pas wanneer er een astma-aanval opkomt, krijgt men klachten. Er zijn verschillende soorten astma:

  • allergische; u wordt benauwd wanneer u in aanraking komt met allergische prikkels, zoals stuifmeel en huisstofmijt.
  • niet-allergische; u wordt benauwd wanneer u in aanraking komt met prikkels, zoals uitlaatgassen en rook.
  • inspanningsastma; u wordt benauwd bij inspanning.
  • ernstig astma; u heeft ernstige klachten die moeilijk onder controle te houden zijn met medicijnen.

Hoe ontstaat het?

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Wel komt het in bepaalde families vaker voor en men kan er dus vanuit gaan dat erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van astma.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Tijdens een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de keel, neus en longen op. De spieren rondom de luchtwegen gaan verkrampen. De luchtwegen worden daardoor nauwer. Doordat deze luchtwegen nauwer worden, gaat het ademhalen moeilijker en komt er onvoldoende verse lucht in de longen. Benauwdheid is het gevolg. Ook kan men een piepende ademhaling krijgen of veel gaan hoesten.

Wat is de behandeling?

Het is chronisch en man kan hier dus niet van genezen. Wel kan men de klachten verminderen door middel van medicijnen en een gezond eet- en beweegpatroon, maar ook door middel van fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken. Ook kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouder. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met astma. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij COPD en hooikoorts.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal