Thoracic-Outlet Syndrome

Wat is het Thoracic-Outlet Syndrome?

Het Thoracic-Outlet Syndrome (afgekort TOS-klachten) wordt ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd. In de schouderregio bevinden zich een aantal vaten en zenuwen: de plexus brachialis, arteria subclavia en vena subclavia. Bij het Thoracic-Outlet Syndrome zijn één of meerdere vaten en/of zenuwen in de schouderregio bekneld geraakt. Wanneer de zenuwen van de plexus brachialis bekneld zijn, spreekt men van neurogene TOS-klachten. Bij een beknelling van de slagader (arteria subclavia) spreekt men van arteriële TOS-klachten en bij beknelling van de ader (vena subclavia) spreekt men van veneuze TOS-klachten. Neurogene TOS-klachten komen het meeste voor.

Hoe ontstaat het?

De beknelling van de zenuwen en vaten kan op drie verschillende plekken plaatsvinden: tussen de spieren van de nek, tussen de eerste of tweede rib en het sleutelbeen of tussen de borstkas en de kleine borstspier.
Het Thoracic-Outlet Syndrome kan op verschillende manieren ontstaan: veel bovenhands werken, veel werken met afhangende schouders, een verdikte spier die de zenuw of vaatbundel afknelt, verandering van de positie van het schoudergewricht na een ongeval of breuk in de schouder of als mensen van nature minder ruimte hebben in de schouderregio waardoor vaten en zenuwen sneller bekneld raken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van het Thoracic-Outlet Syndrome zijn afhankelijk van of er een zenuw, slagader of ader bekneld is. Bij beknelling van de zenuwen van de plexus brachialis voelt men tintelingen in de schouder, arm en hand. Ook kan men een gevoel van krachtsverlies in de arm hebben of minder gevoel in de arm hebben. Soms gaan de klachten gepaard met nekpijn of schouderklachten. Bij beknelling van de slagader kan men een verlammend gevoel in de arm ervaren. Daarnaast voelt de hand soms koud aan en kan deze er bleek uitzien. Bij beknelling van een ader kan de hand gezwollen zijn en blauw kleuren. Men heeft een vermoeid gevoel in de arm.

Wat is de behandeling?

De behandeling van het Thoracic-Outlet Syndrome is afhankelijk van welke structuur er bekneld is en wat de oorzaak hiervan is. Belangrijke onderdelen tijdens het herstel van het Thoracic-Outlet Syndrome zijn het vergroten van de beweeglijkheid van de schouder, het optimaliseren van een juiste lichaamshouding, het optimaliseren van de stand van de ribben en het sleutelbeen en het rekken/ ontspannen van spieren in de schouderregio. De fysiotherapeut kan u hierbij begeleiden. 

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal