Hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts wordt ook wel allergische neusslijmvliesontsteking, allergische rhinitis of pollinose genoemd. Ongeveer vijftien procent van de Nederlanders heeft hier last van. Het is een overgevoeligheid (allergie) voor stuifmeelkorrels (pollen) van planten, bomen en grassen. Wanneer men overgevoelig is voor stuifmeelkorrels en men deze toch inademt, worden de slijmvliezen geprikkeld en veroorzaakt dit klachten.

Bekijk hoe Medical Taping jouw kan helpen je hooikoortsklachten te verminderen of te verhelpen

In de onderstaande video verteld Fabiënne hoe Medical Taping haar heeft geholpen bij het verminderen van de hooikoortsklachten


Wat zijn de oorzaken?

Iedereen maakt antistoffen tegen stuifmeelkorrels, maar mensen met hooikoorts reageren een stuk heviger op de korrels en maken extra slijm aan. Het is nog niet duidelijk waarom de een wel deze aandoening heeft en de ander niet. Mogelijk speelt een erfelijke factor een rol. Het blijkt namelijk in bepaalde families vaker voor te komen. Wanneer er eczeem of astma in de familie voorkomt, is er ook een vergrote kans op hooikoorts.
Het komt het meest voor bij mensen die jonger zijn dan dertig jaar. Mannen hebben het vaker dan vrouwen. Men kan het al vanaf de geboorte hebben, maar men kan dit ook op latere leeftijd ontwikkelen. De meeste mensen krijgen op latere leeftijd minder last van dit verschijnsel, omdat het lichaam dan immuun wordt voor de stuifmeelkorrels.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer men hooikoorts heeft, kan men jeukende ogen of een jeukende neus krijgen. Ook kunnen de ogen gaan tranen of branden. Men kan een droge keel, een kriebelhoest en verkoudheidsverschijnselen krijgen. Ook hoofdpijn en oorpijn komen wel eens voor.
Deze symptomen kunnen variëren en hoeven niet altijd aanwezig te zijn. De meeste mensen hebben gedurende een bepaalde periode van het jaar last. Ook kan men de ene dag veel meer klachten ervaren dan de andere dag. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid pollen in de lucht. Op een warme, droge dag is de stuifmeelconcentratie veel hoger dan op een koele, regenachtige dag. Ook is de stuifmeelconcentratie 's middags en 's avonds hoger dan 's ochtends.

Wat is de behandeling?

Het lastige is dat je de stuifmeelkorrels niet kan vermijden. Men kan wel een aantal maatregelen nemen om er zo min mogelijk last van te hebben, zoals het dragen van een zonnebril om de ogen tegen de pollen te beschermen of douchen voor het slapengaan om zo de pollen van je af te spoelen. Bij hevige klachten kunnen neussprays en medicijnen helpen om de klachten te verminderen.

Ook fysiotherapie kan helpen!

Met speciale tapetechnieken volgens het Medical Taping Concept en de Easy Tape Methode kan de fysiotherapeut u van de hooikoortsklachten af helpen. Door slechts drie behandelingen kan u de rest van het hooikoortsseizoen klachtenvrij blijven. Het effect van het tapen werkt dus lang door.
Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouder. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met hooikoorts. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij COPD en astma.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal