Hooikoorts? Tapen is effectief

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts wordt ook wel allergische neusslijmvliesontsteking, allergische rhinitis of pollinose genoemd. Ongeveer vijftien procent van de Nederlanders heeft hier last van. Het is een overgevoeligheid (allergie) voor stuifmeelkorrels (pollen) van planten, bomen en grassen. Wanneer men overgevoelig is voor stuifmeelkorrels en men deze toch inademt, worden de slijmvliezen geprikkeld en veroorzaakt dit klachten.

Bekijk hoe Medical Taping jouw kan helpen je hooikoortsklachten te verminderen of te verhelpen

In de onderstaande video verteld Fabiënne hoe Medical Taping haar heeft geholpen bij het verminderen van de hooikoortsklachten


Wat zijn de oorzaken?

Iedereen maakt antistoffen tegen stuifmeelkorrels, maar mensen met hooikoorts reageren een stuk heviger op de korrels en maken extra slijm aan. Het is nog niet duidelijk waarom de een wel deze aandoening heeft en de ander niet. Mogelijk speelt een erfelijke factor een rol. Het blijkt namelijk in bepaalde families vaker voor te komen. Wanneer er eczeem of astma in de familie voorkomt, is er ook een vergrote kans op hooikoorts.
Het komt het meest voor bij mensen die jonger zijn dan dertig jaar. Mannen hebben het vaker dan vrouwen. Men kan het al vanaf de geboorte hebben, maar men kan dit ook op latere leeftijd ontwikkelen. De meeste mensen krijgen op latere leeftijd minder last van dit verschijnsel, omdat het lichaam dan immuun wordt voor de stuifmeelkorrels.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het menselijk lichaam reageert beschermend op deze stuifmeel en maakt automatisch antistoffen aan. Bij ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking reageert het lichaam heel erg heftig op deze fijne deeltjes, dit wordt ook wel een overreactie genoemd. Door het vrijkomen van Histamine produceren de neusslijmvliezen meer slijm dan normaal waardoor een verstopte of loopneus kan ontstaan. De bloedvaten gaan verwijden en de (gladde) spiercellen in de longen trekken samen. Andere symptomen die ook voorkomen bij hooikoorts zijn rode ogen, benauwdheid, vermoeidheid en koorts.

Behandeling bij hooikoorts

Helaas is er nog geen standaard ontwikkeld die bij ieder met hooikoortsklachten helpt.
Sterker nog, de meeste aangeboden medicatie voor het verlichten van symptomen slaan niet of nauwelijks aan. In 2016 en 2017 zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van Medical / Cure Tape bij het verlichten van hooikoorts symptomen. Hieruit bleek dat 84% een flinke verlichting van symptomen ervaarde.

De vraag die veel patiënten stellen is; Hoe kan een stukje ‘tape’ mijn klachten verminderen?
Het werkingsmechanisme van de elastische tape heeft een ‘verlichtende / kalmerende’ prikkel op het eerder genoemde beschermingsmechanisme, op het bindweefsel en het sympathisch zenuwstelsel.

De Tape wordt aan de rugzijde tussen de schouderbladen op de huid aangebracht waar via prikkeling van huidsensoren de ruggenmergsegmenten Th2-Th5 die in verbinding staan met de longen worden overlapt.

De tape heeft een verlichtende, kalmerende werking op de longen die worden aangestuurd vanuit het sympathische zenuwstelsel, maar ook op (hulp) ademhalingspieren en het omliggende bindweefsel, ook wel fascia genoemd. Door verstoringen in het bindweefsel (fascia) kunnen spanningsverschillen ontstaan wat zich kan uiten in klachten aan het lichaam. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een prikkel aan het bindweefsel (fascia) waardoor een andere (ont)spanning ontstaat en het bindweefsel tot rust kan komen. Dit heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en beschermingsmechanisme wat resulteert in minder aanmaak van Histamine. Hierdoor heb je minder last van hooikoortssymptomen.
Uit evaluaties in onderzoeken is gebleken dat na de eerst keer tapen het lichaam al positief reageert en symptomen verminderen. Afhankelijk van het resultaat na twee behandelingen wordt gekeken of een derde en vierde keer tapen nodig is om het effect te vergroten. Er wordt geadviseerd de tape minimaal vijf dagen te laten zitten. Let op, net als medicatie en andere behandelmethodes tegen het verlichten van symptomen geeft de tape niet bij iedereen hetzelfde effect.

Fysiotherapie kan dus helpen bij!

Fysiotherapie4all is gespecialiseerd in het verhelpen van hooikoorts middels tape-technieken. Wil je een afspraak maken voor het tapen bij hooikoorts? Neem contact op met een van de praktijklocaties van fysiotherapie4all.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal