Syndroom van de Quervain

Wat is het syndroom van de Quervain?

Het syndroom van de Quervain is een blessure aan de duim. Er lopen twee spieren naar de duim die de duim strekken en naar buiten bewegen. De pezen van deze spieren bevatten een beschermend omhulsel waardoor er geen wrijving ontstaat tussen de pezen en andere structuren. Wanneer deze peesschedes en daarmee de pezen geïrriteerd en ontstoken raken, spreekt men van het syndroom van de Quervain.

Wat zijn de oorzaken?

De meest voorkomende oorzaak van het syndroom van de Quervain is overbelasting. Een overmatig gebruik van de duim (soms in combinatie met een overmatig gebruik van de pols) kan leiden tot deze overbelastingsblessure. Door de overbelasting kunnen de pezen geïrriteerd raken met als gevolg een irritatie van de peesschede, maar het kan ook andersom ontstaan. Door wrijving met andere structuren kan de peesschede geïrriteerd raken en vernauwen, waardoor de pees bekneld raakt en kan gaan irriteren. Het syndroom van de Quervain ziet men bijvoorbeeld bij mensen die lang in de tuin gewerkt hebben en daarmee hun polsen en handen veel belast hebben of ten gevolge van een polsblessure.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De pijn wordt bij de overgang van de pols naar de duim gevoeld. De pijn bevindt zich dus aan de zijkant van de pols. Op die plaats kan ook zwelling optreden. De klachten worden nog wel eens verward met die van een roeierspols, maar daarbij wordt de pijn in het midden van de pols gevoeld. De pijn in de duim wordt erger wanneer men erop drukt en bij kracht zetten met de duim. De pijn kan uitstralen naar de onderarm.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk om de pezen van de duim rust te gunnen, zodat ze kunnen herstellen. Daarnaast kan koelen en gebruik van ontstekingsremmers de pijn dempen en zorgen voor een sneller herstel. Ook tapen of het gebruik van een brace kan helpen om de klachten te doen verminderen, omdat de duim zo meer ondersteund wordt. In sommige gevallen kan een operatie, waarbij er meer ruimte wordt gecreëerd voor de pezen, nodig zijn om van de klachten af te komen.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal