Stressfractuur rib

Wat is een stressfractuur van de rib?

Een stressfractuur wordt ook wel een ‘vermoeidheidsbreuk’ genoemd. Dit is een incomplete breuk van een botstuk veroorzaakt door herhaaldelijke overbelasting op het bot. Dit is dus een type breuk wat niet veroorzaakt wordt door een acute, te grote inwerkende kracht op het bot. Een voorbeeld van een stressfractuur is een vermoeidheidsbreuk van het scheenbeen (tibia). Dit ziet men regelmatig bij hardlopers die te intensief trainen. Er kan echter ook een vermoeidheidsbreuk aan een rib ontstaan. Dit ziet men bijvoorbeeld bij roeiers of golfers die vanwege hun sport de ribben veel belasten.

Wat zijn de oorzaken?

In de meeste gevallen is een directe klap of grote inwerkende kracht de oorzaak van een breuk van een rib. Een stressfractuur ontstaat echter door herhaaldelijke overbelasting van de rib. Door de herhaaldelijke belasting op de rib(ben) kan er uiteindelijk een kleine breuk in het bot optreden. Bij sommige sporten, zoals honkbal, roeien of golfen, worden de ribben continu belast doordat de schouders hierbij continu bewegen. Ook mensen die langdurig moeten hoesten, lopen het risico op deze aandoening.

Wat zijn tekens & symptomen?

Vanwege het feit dat een vermoeidheidsbreuk zich langzaam ontwikkelt, neemt de pijn ook progressief toe en is deze niet plotseling aanwezig. Wanneer men op de rib drukt, is dit erg pijnlijk. Ademhalen en/of hoesten is bij mensen met een stressfractuur van de rib pijnlijk. Ook bij andere bewegingen van de romp, waarbij de borstkas meebeweegt, kan de pijn verergeren. Bij belasting wordt meer pijn ervaren dan in rust. Een stressfractuur kan uiteindelijk een gehele fractuur worden als er niet tijdig rust wordt genomen.

Wat is de behandeling?

De stressfractuur herstelt in de meeste gevallen vanzelf. Dit kan ongeveer zes weken duren. De fysiotherapeut kan u helpen door ter hoogte van de stressfractuur tape (medical tape) aan te brengen. Door deze daar aan te brengen wordt de beweging van de rib ondersteund en het ademhalen vergemakkelijkt. Daarnaast krijgt men soms pijnstillers voorgeschreven om de pijn te verminderen. Om longontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om goed en diep te blijven ademhalen. In een ander artikel over longonstekingen kun je meer informatie vinden over deze aandoening.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal