Slijmbeursontsteking elleboog

Wat is een slijmbeursontsteking van de elleboog?

Een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof. Slijmbeurzen bevinden zich in verschillende gewrichten van het lichaam. De slijmbeurs zorgt ervoor dat gewrichten wrijvingsloos kunnen bewegen. Wanneer men geen slijmbeurs zou hebben, zouden pezen over de botstukken van het gewricht schuren. Dit zou veel irritatie en pijnklachten geven.

De slijmbeurs van de elleboog bevindt zich aan de achterkant van de elleboog en wordt de bursa olecrani genoemd. Wanneer deze slijmbeurs ontstoken is, spreekt men van een slijmbeursontsteking van de elleboog (bursitis olecrani).

Wanneer ontstaat een slijmbeursontsteking van de elleboog?

Er zijn twee type slijmbeursontsteking (bursitis): een bursitis die ontstaat door een bacteriële infectie en een bursitis die ontstaat door overbelasting. Overbelasting van de slijmbeurs van de elleboog ontstaat wanneer men herhaaldelijk en langdurig de slijmbeurs belast door er veel op te leunen tijdens bijvoorbeeld werk of studie. Een slijmbeursontsteking van de elleboog wordt om deze reden ook wel 'studenten elleboog' genoemd. Een slijmbeursontsteking van de elleboog kan echter ook ontstaan door de elleboog hard te stoten ter hoogte van de slijmbeurs.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking van de elleboog?

De symptomen van een bacteriële slijmbeursontsteking van de elleboog zijn hevige pijn, zwelling, warmte en plaatselijke roodheid. De symptomen van een slijmbeursontsteking van de elleboog door overbelasting zijn pijn, zwelling en warmte. Hierbij treedt geen roodheid op. De pijn en zwelling bevinden zich aan de achterzijde van de elleboog en deze nemen toe naarmate men druk op deze plek uitoefent door bijvoorbeeld op de elleboog te steunen. Meestal is het buigen van de elleboog provocerend, omdat er daarbij meer druk op de slijmbeurs komt.

Wat is de behandeling van een slijmbeursontsteking van de elleboog?

Bij een bacteriële infectie van de bursa is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts voor verdere behandeling. Wanneer overbelasting de oorzaak is van de slijmbeursontsteking is het belangrijk deze overbelastingsprikkel voorlopig te vermijden. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden. Wanneer de pijn erg hevig is, kan men in overleg met de huisarts besluiten om pijnstillers, ontstekingsremmers of corticosteroïdeninjecties te nemen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen