SI-gewricht klachten

Wat zijn SI-gewricht klachten?

SI-gewricht klachten houdt in dat men klachten heeft aan de twee gewrichten laag in de onderrug. Het SI-gewricht is een term die als afkorting gebruikt wordt voor het Sacro-Iliacale gewricht. Ieder mens heeft twee SI-gewrichten: zowel links als rechts van de wervelkolom in het lage gedeelte van de rug. De gewrichten bevinden zich tussen het heiligbeen (sacrum) en de twee bekkenhelften (ilium).

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen op verschillende momenten SI-gewricht klachten ontstaan. Enkele oorzaken zijn een misstap, een val op het stuitje, een beenlengteverschil, een zwangerschap of een infectie. Deze factoren kunnen uiteindelijk leiden tot een blokkade van de SI-gewrichten. De gewrichten bewegen dan niet (optimaal). De factoren kunnen ook juist leiden tot een vergrote beweeglijkheid. Tot slot kunnen ook de gewrichtsbanden die om de SI-gewrichten zitten hierdoor beschadigen en daardoor klachten veroorzaken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij SI-gewricht klachten treden er pijnklachten in de onderrug en bilregio op. Deze pijn kan in de vorm van tintelingen doorstralen naar de bovenbenen. Soms treedt er ook pijn in de liesregio op. De pijn kan afwisselend in hevige en minder hevige mate aanwezig zijn. Bij ongecontroleerde bewegingen wordt de pijn vaak erger. Ook door lang zitten en lang staan kunnen de klachten verergeren.

Wat is de behandeling?

SI-gewricht klachten kunnen vaak door een fysiotherapeut verholpen worden. Wanneer er sprake is van een blokkade van (één van) de SI-gewrichten, kan de fysiotherapeut door middel van manuele technieken deze gewrichten 'losmaken' en oefeningen aan u meegeven om de gewrichten los te houden. Wanneer er sprake is van een toename in beweeglijkheid kan de fysiotherapeut juist spierversterkende oefeningen geven, zodat spieren de gewrichten kunnen stabiliseren. Ook zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan de directe oorzaak van uw SI-klachten en deze waar mogelijk behandelen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal