Röntgenfoto

Wat is een rötgenfoto?

Een röntgenfoto (x-foto) kan men maken als beeldvormend onderzoek. Het bestaat uit elektromagnetische straling (röntgenstraling). Deze straling wordt tegengehouden door weefsels die zwaardere materialen (vooral kalk) bevatten, zoals botten. Dit kleurt wit op de foto, de rest kleurt zwart.

In sommige gevallen wordt er bij een röntgenfoto ook contrastvloeistof gebruikt. Wanneer men contrastvloeistof gebruikt, kan men ook organen en bloedvaten zichtbaar maken. Röntgenstraling kan chemische reacties in het lichaam veroorzaken. Het is echter pas risicovol wanneer men met grote hoeveelheden straling in aanmerking komt. Het maken van één of enkele röntgenfoto’s brengt geen risico met zich mee. Voor ongeboren kinderen is de straling niet zonder gevaar. Neem hierbij contact met uw arts of specialist op.

Wanneer maakt men een röntgenfoto?

Het maken van een röntgenfoto kan een handig hulpmiddel zijn om een kijkje in het lichaam te nemen. Dit kan bijvoorbeeld bij:

  • Verdenking van een botbreuk
  • Verdenking van tumoren
  • Verdenking van een longontsteking
  • Verdenking van hartfalen
  • Verdenking van nierstenen
  • Verdenking van verstoppingen in de darm

Wat kan ik verwachten bij een röntgenfoto?

De röntgenfoto is snel gemaakt. U zult het te onderzoeken lichaamsdeel op een plaat of in de buurt van een plaat moeten plaatsen. Wanneer u het lichaamsdeel in de juiste positie heeft, zal de radioloog achter een muur/scherm gaan staan tijdens het maken van de foto. Dit om te voorkomen dat de radioloog in contact komt met de straling. Na afloop zal uw arts de foto beoordelen en met u bespreken.