Reumatoïde artritis

Wat is Reumatoïde Artritis?

Bij Reumatoïde Artritis (dit is een specifieke vorm van reuma) is er sprake van een chronisch ontstekingsproces van het gewrichtssmeer (synovia) en het kraakbeenoppervlak in het gewricht. Deze ontsteking ontstaat doordat mensen met Reumatoïde Artritis lichaamseigen weefsel afbreken (auto-immuunziekte). Het lichaam ziet het eigen weefsel als indringer en valt dit aan door middel van een ontstekingsproces. Door dit ontstekingsproces wordt de synovia aangetast waardoor het gewricht niet optimaal gesmeerd wordt. Hierdoor raken de kraakbeenoppervlakken van het gewricht elkaar tijdens het bewegen. Daarnaast valt het lichaam het kraakbeenweefsel ook direct aan waardoor de kwaliteit hiervan nog minder wordt. Dit leidt tot slijtage.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van Reumatoïde Artritis in de knie zijn een pijnlijke en gezwollen knie. Ook kan de knie door het ontstekingsproces warm aanvoelen en rood zijn. De knie wordt steeds meer beperkt in zijn beweeglijkheid en wordt stijver. Kenmerkend voor deze aandoening is dat de mate van klachten sterk kan variëren per periode. Periodes met veel klachten wisselen zich af met relatief rustige periodes. Er kunnen op lange termijn vergroeiingen van de knie optreden. De knie verandert dan zichtbaar van vorm.

Wat is de behandeling?

Reumatoïde Artritis is een chronische ziekte. Het belangrijkste is om het ontstekingsproces te remmen en zo te voorkomen dat het lichaam nog meer eigen weefsel afbreekt. Mensen met Reumatoïde Artritis krijgen daarom vaak ontstekingsremmers. Daarnaast kunnen de fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all u begeleiden met oefentherapie om de bewegingsmogelijkheden van het kniegewricht te behouden.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal