Resurfacing schouderprothese

Wat is een resurfacing schouderprothese?

Het schoudergewricht bestaat uit een schouderkop en een schouderkom. Om zowel de kop als de kom bevindt zich een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat deze twee botstukken wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de kwaliteit van dit kraakbeen kan afnemen: slijtage (artrose), reuma, een botbreuk of bijvoorbeeld medicijngebruik. Wanneer dit kraakbeen dusdanig versleten is en er sprake is van ernstige gewricht- en pijnklachten, kan men ervoor kiezen een schouderprothese te laten plaatsen. Er zijn verschillende schouderprotheses. Bij een totale schouderprothese worden zowel kop als kom vervangen. Wanneer alleen de schouderkop versleten is, wordt een hemi (halve) schouderprothese geplaatst en wordt dan ook alleen de schouderkop vervangen. Bij een resurfacing schouderprothese wordt er enkel een holle, metalen huls om de schouderkop geplaatst. Deze prothese wordt ingezet wanneer er sprake is van een oppervlakkige beschadiging van de schouderkop. 

Hoe ziet het eruit?

De resurfacing schouderprothese is een bolvormige metalen huls die om de originele schouderkop wordt geplaatst. Dit is de vervanging van het versleten kraakbeen wat daar zit. De schouderkop kan zo weer optimaal bewegen in de kom.

Wat is het herstel?

Na de operatie krijgt u een sling aangemeten. Dit is een soort mitella waarmee u de schouder en arm kan ondersteunen. De dag na de operatie start de fysiotherapie om de beweeglijkheid van de schouder te vergroten. Na ongeveer zes dagen mag u het ziekenhuis verlaten. Daar zult u de fysiotherapie voortzetten om de belastbaarheid van de schouder te vergroten. U zult dan naast beweeglijkheid ook steeds meer kracht en stabiliteit van de schouder trainen. De eerste zes weken na de operatie mag u geen werkzaamheden uitvoeren waarbij de schouder belast wordt. Na zes weken mag u deze werkzaamheden langzaam hervatten.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen