Polscyste

Wat is een cyste in de pols?

Een cyste (ook wel ganglion genoemd) is een kleine uitstulping gevuld met vocht en deze kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. Zo zie je hem soms bij de knieholte optreden, maar ook kan hij bij de pols ontstaan. Rondom het polsgewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Dit gewrichtskapsel kan uitpuilen en op die plek kan zich een cyste vormen. Ook kan een cyste ontstaan door een uitstulping van een peesschede. De cyste is verbonden met het gewrichtskapsel of de peesschede door middel van een steel waardoor het vocht naar buiten kan treden.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak is vaak niet bekend. Wel zou het verband kunnen houden met eerdere trauma’s aan de pols, zoals een verstuiking of breuk van de pols. Hierdoor zou er wat beschadiging van het gewrichtskapsel opgetreden kunnen zijn. Op deze plekken zou dan gemakkelijker een cyste kunnen ontstaan.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een polscyste hoeft geen klachten te geven. Dit ontstaat vaak pas wanneer de cyste op andere structuren, zoals een zenuw, begint te drukken. Dan kunnen er klachten optreden. Men kan dan bijvoorbeeld pijn en tintelingen ervaren. De cyste kan per moment sterk verschillen in grootte. Bij de pols kan de cyste zowel aan de rug- als aan de handpalmzijde van de pols optreden.

Wat is de behandeling?

Wanneer je geen klachten ondervind van de cyste, is er geen noodzaak om deze te verwijderen. Bovendien verdwijnen cystes soms weer spontaan. Pas wanneer andere structuren, zoals bloedvaten of zenuwen in de verdrukking komen en/of wanneer er pijnklachten optreden, wordt aangeraden de cyste te behandelen. Dit kan operatie of non-operatief. Non-operatief kan inhouden dat men een steunverband gaat gebruiken of een tijdje ontstekingsremmers slikt. Ook is het mogelijk de cyste leeg te laten zuigen(punctie) en er wat ontstekingsremmend middel in te laten spuiten. Bij een operatie wordt de cyste in zijn geheel verwijderd. Meestal ben je na zo’n operatie binnen zes weken tot drie maanden hersteld.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal