Pols artrose

Wat is artrose van de pols?

In het kort wil dit zeggen dat de kwaliteit van het kraakbeen in de pols afgenomen is. Artrose wordt ook wel osteoartritis genoemd. Ook spreekt men wel eens van slijtage, maar dit is misleidend. Het is namelijk geen verouderingsproces! Het valt onder de reumatische ziekten. Het polsgewricht bestaat uit de verbindingen tussen de ellepijp, het spaakbeen en de handwortelbeentjes. Aan de uiteinden van deze botstukken bevindt zich kraakbeen om ervoor te zorgen dat er geen bot op bot contact is tijdens bewegen. Een belangrijk kenmerk van artrose is dat dit kraakbeen zachter en dunner wordt. Artrose kan in meerdere gewrichten ontstaan.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Een verkeerde stand van de pols kan leiden tot piekbelastingen op bepaalde delen van het kraakbeen, waardoor op die plekken slijtage optreedt. Een verkeerde stand van de botstukken kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een eerdere breuk. Instabiliteit van de pols, bijvoorbeeld door een gescheurd bandje, kan ook tot piekbelastingen op het kraakbeen leiden.
Ook overbelasting van de pols kan leiden tot deze aandoening. Sporten, zoals tennis of badminton, kunnen erg belastend zijn voor de pols. Ook overmatig gebruik van de pols bij dagelijkse activiteiten, zoals schoonmaken, kan artrose in de hand werken.
Tot slot kunnen erfelijke aanleg, geslacht (vrouwen hebben meer kans op artrose dan mannen) en andere ziektes van het gewricht (zoals jicht) ook een rol spelen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak met name pijn en bewegingsbeperking in de pols. De pijn is meestal ook aanwezig als men de pols een tijdje niet bewogen heeft, zoals in de ochtend. Dit noemt men ochtendstijfheid. Door de gewrichtsslijtage treden er botvormingen bij het polsgewricht op, waardoor het gewricht minder mobiel kan worden. Er kan rondom de pols zwelling optreden en ook kan het gewricht gaan crepiteren (kraken). Ook kunnen er zenuwbeknellingen optreden.
Deze symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn. In het beginstadium hoeft men niet veel klachten te ervaren, maar deze kunnen in de loop van de tijd toenemen.

Wat is de behandeling?

Artrose kan je niet meer terugdraaien. Bij een lichte vorm van de aandoening is het belangrijk de oorzaak te achterhalen en hier indien mogelijk wat aan te doen. Bij een verkeerde stand kan soms een brace of een operatie helpen om dit te herstellen. Bij overbelasting is het belangrijk de belasting op de pols tijdelijk te verminderen. Fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden en de pols bijvoorbeeld ondersteunen met tape. Daarnaast is het belangrijk de belastbaarheid van de pols te optimaliseren door het doen van gerichte oefeningen. Lichte oefeningen met veel herhalingen zijn goed voor het gewricht, omdat hierdoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen van het kraakbeen bevorderd wordt. Ook kunt u met oefeningen de spieren rondom het polsgewricht versterken.
Bij veel pijnklachten willen medicijnen nog wel eens helpen om de pijn te verlichten.
Helpt dit onvoldoende? Dan kan een operatie overwogen worden. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk en deze zal u dan met uw arts bespreken.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal