Delta schouderprothese

Wat is een delta schouderprothese (omgekeerde schouderprothese)?

Een Delta schouderprothese is een schouderprothese die omgekeerd in de schouder geplaatst wordt. Het schoudergewricht bestaat uit een schouderkop en een schouderkom. Om zowel de kop als de kom bevindt zich een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat deze twee botstukken wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de kwaliteit van dit kraakbeen kan afnemen: slijtage (artrose), reuma, een botbreuk of bijvoorbeeld medicijngebruik. Wanneer dit kraakbeen dusdanig versleten is en er sprake is van ernstige gewricht- en pijnklachten, kan men ervoor kiezen een schouderprothese te laten plaatsen.

Wanneer er echter ook sprake is van gescheurde pezen van de spieren rondom de schouder (rotator cuff) is in de meeste gevallen een omgekeerde schouderprothese nodig. Dit wordt ook wel een Delta schouderprothese genoemd. Bij deze prothese worden de schouderkop en schouderkom vervangen door een prothese en van positie verwisseld. Het voordeel van deze prothese is dat het draaipunt van de schouder nu dichter bij de kom ligt. De schouder is daardoor veel stabieler en de spieren van de rotator cuff zijn nu niet meer nodig. De deltaspier van de schouder kan nu zonder hulp van de rotator cuff de arm heffen.

Hoe ziet het eruit?

De Delta schouderprothese bestaat uit een metalen kop die op de plaats van de oorspronkelijke kom wordt geplaatst en een kunststof kom die op de plaats van de oorspronkelijke schouderkop wordt geplaatst. De kop en kom worden dus van positie verwisseld.

Wat is het herstel?

Na de operatie krijgt u een sling aangemeten. Dit is een soort mitella waarmee u de schouder en arm kan ondersteunen. De dag na de operatie start de fysiotherapie om de beweeglijkheid van de schouder te vergroten. Na ongeveer zes dagen mag u het ziekenhuis verlaten. Daar zult u de fysiotherapie voortzetten om de belastbaarheid van de schouder te vergroten. U zult dan naast beweeglijkheid ook steeds meer kracht en stabiliteit van de schouder trainen. Belangrijk hierbij is dat de coƶrdinatie en kracht van de deltaspier getraind wordt, omdat deze spier door de prothese erg belangrijk is geworden bij het heffen van de arm. De eerste zes weken na de operatie mag u geen werkzaamheden uitvoeren waarbij de schouder belast wordt. Na zes weken mag u deze werkzaamheden langzaam hervatten.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal