Kneuzing van de knie

Wat is een kneuzing van de knie?

Een kneuzing (contusie) van de knie is een plaatselijke ophoping van vocht en/of bloed in de knie door beschadiging van weefsel onder de huid. Dit weefsel is samengedrukt op een onderliggend stuk bot. Bij een kneuzing van de knie zijn de botten, spieren en banden niet beschadigd.

Hoe ontstaat het?

Een kneuzing ontstaat doordat de knie hard in contact komt met een ander persoon of voorwerp. Een bekend voorbeeld is het op de knie vallen of het hard stoten van de knie.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een kneuzing van de knie zijn zwelling en een bloeduitstorting (hematoom). De bloeduitstorting ontstaat, omdat de bloedvaatjes in het weefsel beschadigd raken. De knie voelt pijnlijk en stijf aan en bewegen van de knie is vaak niet goed mogelijk. Ook is de knie drukpijnlijk op de plaats van de kneuzing.

Wat is de behandeling?

Bij een kneuzing kan het aangenaam zijn om de knie te koelen, omdat men zo de pijn wat dempt. Het is belangrijk uw been hoog te leggen, zodat het vocht uit de knie weg kan. Daarnaast is het belangrijk om de knie te blijven bewegen, maar zware belasting zo veel mogelijk te ontzien. Dit zal de stijfheid van de knie verminderen.