Instabiliteit onderrug

Wat is instabiliteit van de onderrug?

Instabiliteit van de onderrug is een veel voorkomende oorzaak van klachten in de onderrug. Normaal gesproken is de onderrug stabiel door middel van de wervels, het kapsel, de gewrichtsbanden en de spieren. Bij instabiliteit van de onderrug is er een instabiliteit ontstaan in één of meerdere van deze structuren. Dit kan rugklachten veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van instabiliteit van de onderrug?

In de meeste gevallen zijn verzwakte spieren de oorzaak. Er bevinden zich drie soorten spieren in de rug: de lokale en globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren. De globale mobilisatoren zijn de grote spieren die zorgen voor de grote bewegingsuitslagen van de wervelkolom. De globale stabilisatoren zijn grote spieren die de bewegingen controleren en dus stabiliteit bieden aan de wervelkolom. De lokale stabilisatoren zijn kleine spieren tussen de wervels. Zij zorgen ervoor dat de wervels tijdens bewegingen ten opzichte van elkaar in één lijn bewegen en onderling niet te veel verschuiven. Bij instabiliteit van de onderrug zien we vaak dat deze lokale stabilisatoren verzwakt zijn. Dit kan resulteren in overbelasting en irritatie van de andere structuren in de onderrug. Daarnaast kunnen de wervels, het kapsel en de gewrichtsbanden ook direct beschadigen door bijvoorbeeld een trauma. Dit kan ook instabiliteit van de onderrug opleveren. Tot slot kan het dunner worden van de tussenwervelschijven bij veroudering oorzaak zijn van instabiliteit in de onderrug, omdat hierdoor meer speling ontstaat tussen de wervels.

Wat zijn de tekens & symptomen van instabiliteit?

Een belangrijk symptoom van instabiliteit van de onderrug is een pijnlijk en vermoeid gevoel in de onderrug. Dit komt met name opzetten bij het lang zitten of lang staan, omdat op die momenten een beroep gedaan wordt op de lokale stabilisatoren die in de meeste gevallen verzwakt zijn. Daarnaast kan men de lage rug soms minder goed bewegen bij bijvoorbeeld bukken of omdraaien. Men ontwikkelt vaak in de globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren een verhoogde spierspanning, omdat deze overbelast worden door het disfunctioneren van de lokale stabilisatoren.

Wat is de behandeling van instabiliteit van de onderrug?

Wanneer er sprake is van verzwakking van de lokale stabilisatoren is het belangrijk om deze spieren te versterken. Men krijgt van de fysiotherapeut verschillende oefeningen om deze spieren te leren aanspannen en ze te versterken. Wanneer er sprake is van een verhoogde spierspanning van de globale stabilisatoren en globale mobilisatoren kan men door middel van rekoefeningen, massage, dry needlingtherapie, medical tape, easy tape of triggerpointtherapie deze spierspanning verlagen. Lees meer over de behandeling van rugklachten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal