Gebroken enkel (enkelfractuur)

Wat is een gebroken enkel?

Bij een gebroken enkel (enkelfractuur) is er een breuk in één of meerdere botstukken van de enkel. Het enkelgewricht bestaat uit het kuitbeen (fibula), het scheenbeen (tibia) en het sprongbeen (talus). Tussen het kuitbeen en het scheenbeen zit een bindweefselstructuur: syndesmose. Deze structuur heeft een stabiliserende werking. Bij een enkelfractuur komt in de meeste gevallen voor dat het kuitbeen gebroken is.

Men kan verschillende typen kuitbeenbreuken onderscheiden afhankelijk van de locatie van de breuk ten opzichte van de syndesmose. Dit is de indeling volgens Weber:

 • Weber A: een breuk onder de syndesmose
 • Weber B: een breuk ter hoogte van de syndesmose
 • Weber C: een breuk boven de syndesmose


Een breuk ter hoogte van de syndesmose (Weber B) komt het meeste voor.

Wat zijn de oorzaken?

Een veel voorkomende oorzaak van een gebroken enkel is een flinke verzwikking van de enkel of verdraaiing van de enkel. Hierbij kan men een breuk oplopen in één of meerdere botstukken, maar kan men ook één of meerdere enkelbanden (ligamenten) beschadigen. Daarnaast kan een val van grote hoogte, een schop of klap tegen de enkel of een auto-ongeluk ook een enkelbreuk veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Tijdens het moment van breken, kraakt het bot soms hoorbaar en/of voelbaar. Men voelt direct een felle pijn en in de meeste gevallen is het niet meer mogelijk om op de voet te staan. Bewegen van de enkel is erg pijnlijk. De enkel zwelt op, wordt rood en er kan een bloeduitstorting ontstaan. Bij een breuk van het kuitbeen bevindt zich de pijn meer aan de buitenzijde van de enkel en bij een scheenbeenbreuk bevindt zich de pijn meer aan de binnenzijde van de enkel. De pijn wordt erger wanneer men op de enkel drukt.

Wat is de behandeling ervan?

De behandeling van een gebroken enkel is afhankelijk van de positie van de botstukken. Wanneer de gebroken botstukken nog in de oorspronkelijke positie staan, is een operatie niet nodig en kan gips of een brace om de enkel te immobiliseren voldoende zijn om de breuk te laten herstellen. Dit duurt ongeveer zes weken. Binnen deze zes weken kan men ook loopgips krijgen waarmee men de enkel mag gaan belasten. Wanneer de botstukken echter dusdanig gebroken zijn dat ze niet meer in de juiste positie staan, is een operatie nodig om de botstukken weer op hun plek te zetten en te fixeren. Na de operatie kan men een gipsverband krijgen, maar dat is niet altijd zo. Men mag de enkel zes weken niet belasten.

Reacties (6)

 • Sas

  Sas

  27 juni 2017 op 07:47 |
  Gisteren kreeg ik een rubber gips (na enkelbreuk weber A) en dit bleek niet goed te zitten, zojuist weer nieuwe gekregen (teveel in de spitsstand). Gisteren kreeg ik het advies deze week rust te houden, nu ging ik weg met het advies zoveel mogelijk te lopen zodat ik de bloeduitstorting er goed uitloop die in het gewicht zit.
  Nu twijfel ik... heeft u advies.
  Groetjes

  antwoord

  • Sas

   Sas

   27 juni 2017 op 17:16 |
   Het verschil tussen de adviezen 'zoveel mogelijk belasten' of 'eerst nog een week rust en voorzichtig kijken wat u kunt'. Voor mij zijn dat 2 verschillende adviezen. Heb de enkel anderhalve week geleden gebroken.

   antwoord

   • Maikel Korbmacher

    Maikel Korbmacher

    28 juni 2017 op 07:02 |
    Beste Saskia, ik gebreid je vraag niet helemaal. Mail even je telefoonnummer naar info@fysiotherapie4all.nl dan kan ik de klacht even goed met je bespreken. Mvg Maikel Korbmacher

    antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   27 juni 2017 op 09:47 |
   Beste Saskia, Ik gebreid niet helemaal uw vraag. Waar twijfelt u over dan? Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Chelsea

  Chelsea

  30 december 2016 op 15:10 |
  Hallo
  Ik heb 2 weken geleden (val van de trap) mijn kuitbeen gebroken (weber A fractuur)
  Gisteren is me bij de controle in het ziekenhuis het gips verwijderd en heb ik te horen gekregen dat ik moet gaan staan, lopen, krukken weg.....maar eerlijk is eerlijk...ik krijg het gewoonweg nog niet, is dit normaal, ik heb nog veel teveel pijn eraan, staan met een kruk erbij gaat net!! Ik heb een beetje mijn twijfels erbij.
  Hoe is dit het beste te behandelen?

  Bedankt voor een eventuele reactie.

  MVG
  Chelsea

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   02 januari 2017 op 10:04 |
   Beste Chelsea, verveld zeg een gebroken enkel. Bij een kuitbeenbreuk laten de specialisten je meestal al in een vrij vroeg stadia belasten. Dit doen ze omdat het bot dan axiaal belast wordt, waardoor de breuk beter consolideerd (hersteld). Mijn advies is om op geleiden van de pijn eventueel nog met krukken de belasting op te bouwen. Als dit de komende weken niet beter wordt adviseer ik je om even contact op te nemen met je specialist. Succes met de revalidatie. Mvg Maikel Korbmacher.

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen