Gebroken enkel (enkelfractuur)

Wat is een gebroken enkel?

Bij een gebroken enkel (enkelfractuur) is er een breuk in één of meerdere botstukken van de enkel. Het enkelgewricht bestaat uit het kuitbeen (fibula), het scheenbeen (tibia) en het sprongbeen (talus). Tussen het kuitbeen en het scheenbeen zit een bindweefselstructuur: syndesmose. Deze structuur heeft een stabiliserende werking. Bij een enkelfractuur komt in de meeste gevallen voor dat het kuitbeen gebroken is.

Men kan verschillende typen kuitbeenbreuken onderscheiden afhankelijk van de locatie van de breuk ten opzichte van de syndesmose. Dit is de indeling volgens Weber:

  • Weber A: een breuk onder de syndesmose
  • Weber B: een breuk ter hoogte van de syndesmose
  • Weber C: een breuk boven de syndesmose


Een breuk ter hoogte van de syndesmose (Weber B) komt het meeste voor.

Wat zijn de oorzaken?

Een veel voorkomende oorzaak van een gebroken enkel is een flinke verzwikking van de enkel of verdraaiing van de enkel. Hierbij kan men een breuk oplopen in één of meerdere botstukken, maar kan men ook één of meerdere enkelbanden (ligamenten) beschadigen. Daarnaast kan een val van grote hoogte, een schop of klap tegen de enkel of een auto-ongeluk ook een enkelbreuk veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Tijdens het moment van breken, kraakt het bot soms hoorbaar en/of voelbaar. Men voelt direct een felle pijn en in de meeste gevallen is het niet meer mogelijk om op de voet te staan. Bewegen van de enkel is erg pijnlijk. De enkel zwelt op, wordt rood en er kan een bloeduitstorting ontstaan. Bij een breuk van het kuitbeen bevindt zich de pijn meer aan de buitenzijde van de enkel en bij een scheenbeenbreuk bevindt zich de pijn meer aan de binnenzijde van de enkel. De pijn wordt erger wanneer men op de enkel drukt.

Wat is de behandeling ervan?

De behandeling van een gebroken enkel is afhankelijk van de positie van de botstukken. Wanneer de gebroken botstukken nog in de oorspronkelijke positie staan, is een operatie niet nodig en kan gips of een brace om de enkel te immobiliseren voldoende zijn om de breuk te laten herstellen. Dit duurt ongeveer zes weken. Binnen deze zes weken kan men ook loopgips krijgen waarmee men de enkel mag gaan belasten. Wanneer de botstukken echter dusdanig gebroken zijn dat ze niet meer in de juiste positie staan, is een operatie nodig om de botstukken weer op hun plek te zetten en te fixeren. Na de operatie kan men een gipsverband krijgen, maar dat is niet altijd zo. Men mag de enkel zes weken niet belasten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal