Dikke knie

Wat is een dikke knie

Wanneer u een dikke knie heeft, kan dit komen door een bloeding in de knie of door extra gewrichtsvloeistof. De knie is in omvang duidelijk groter dan de andere knie. De zwelling gaat vaak gepaard met pijn, warmte en eventueel roodheid.

Wanneer ontstaat het?

Een dikke knie ontstaat ten gevolge van een ontstekingsreactie. Het doel van een ontsteking is om het wondgebied schoon te maken. Er komen hierbij stoffen vrij als histamine, bradykinine en prostaglandines. Dit worden ook wel ontstekingsmediatoren genoemd. Hierdoor gaan alle lokale vaten openstaan (vasodilatatie). De knie zwelt, wordt warmer, wordt soms rood en vaak ook pijnlijk. Een ontsteking kan ontstaan ten gevolge van een overbelasting of ten gevolge van een trauma, zoals een val, een verzwikking of een verdraaiing van de knie. Bij een dergelijk trauma raken structuren van de knie beschadigd, waardoor door het lichaam een ontstekingsreactie ingezet wordt.

Wat is de behandeling?

Wanneer u een dikke knie heeft, is het belangrijk om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Fysiotherapie4all kan u hierbij helpen. Ook kan de zwelling verminderd worden door speciale tapetechnieken en manuele technieken. Wanneer u naast de zwelling ook veel pijn heeft, kan koelen zinvol zijn om de pijn te dempen. Dit remt echter het ontstekingsproces waardoor het herstel mogelijk vertraagd.

De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen