Complex Regionaal Pijn Syndroom

Wat is het Complex Regionaal Pijn Syndroom?

Het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) werd voorheen Posttraumatische dystrofie genoemd. Ook wordt het Südeckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie genoemd. Het is een verstoring van het weefsel na een letsel. Het resulteert in een (chronische) pijnaandoening aan één van de ledematen en kan ontstaan na een trauma, zoals een breuk, een operatie of een verstuiking. Na het letsel komt het herstel niet op gang en treedt er een abnormale ontstekingsreactie op. Er zijn twee typen van CRPS: type 1 komt het meeste voor en hierbij is er geen schade aan zenuwen. Type 2 ontstaat ten gevolge van zenuwletsel.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van CRPS is nog niet duidelijk. Er bestaan twee theorieën over de oorzaak. De ene theorie gaat ervan uit dat de aandoening ontstaat door een stoornis in het regelmechanisme dat verantwoordelijk is voor het genezingsproces na een letsel. Het zenuwstelsel raakt ontregeld en daardoor kunnen de symptomen behorend bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom ontstaan. Een andere theorie gaat ervan uit dat er een abnormale ontstekingsreactie optreedt waardoor er zich schadelijke stoffen op de plaats van het oorspronkelijke letsel vormen. Ook zou de aandoening spontaan kunnen ontstaan.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die op kunnen treden bij CRPS. Over het algemeen zijn de symptomen passend bij een groot letsel, terwijl er maar sprake is van een lichte verwonding of klein letsel. De symptomen passen dus niet bij de ernst van het letsel. Het belangrijkste symptoom is dat er hevige pijn optreedt in het gebied van het letsel. Deze pijn kan zich uitbreiden naar een groter gebied. In de meeste gevallen treedt er in het gebied van het letsel lokale zwelling op, kan er haargroei ontstaan, wordt de huid warmer of juist kouder en gaat men plaatselijk meer zweten. Ook kan het lichaamsdeel stijf worden en verkrampen.
Bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom wordt een acute en een chronische fase onderscheiden. Tijdens de acute fase raakt men overgevoelig voor pijn. Zelfs een lichte aanraking van de huid kan al als zeer pijnlijk worden ervaren. Ook kan men gaan trillen en kan de spierkracht afnemen. In de chronische fase kan er spierkramp optreden waardoor de arm of het been in een abnormale stand komt te staan. Bij sommige patiënten treedt er ook dystrofie op. Hierbij neemt de spier- en vetmassa af waardoor de omvang van de ledematen sterk afneemt.

Wat is de behandeling?

De meeste mensen genezen binnen enkele weken of maanden. Bij enkele mensen blijven er restklachten bestaan. Het tijdig starten van een behandeling is erg belangrijk om het herstel te bevorderen.
Het is een complexe aandoening en de behandeling is verschillend per persoon. De klachten kunnen door middel van medicijnen behandeld worden, maar vaak worden daarnaast andere behandelvormen ingezet. Fysiotherapie kan helpen een juiste balans te vinden in de belasting op het lichaamsdeel en de belastbaarheid van het weefsel. Bij inadequate omgang met de pijnklachten kunnen de klachten namelijk verergeren. Ook spiegeltherapie kan helpen om de functie van het aangedane ledemaat te verbeteren. Wanneer men te maken heeft met chronische CRPS kan ergotherapie helpen om nieuwe vaardigheden te leren en dingen in huis aan te passen om zo toch onafhankelijk te blijven. Ook wordt een zenuwblokkade wel eens toegepast om zo het ledemaat plaatselijk te 'verdoven'.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal