Capsular shift

Wat is een capsular shift?

Dit is een operatie aan het kapsel van het schoudergewricht. De functie van het kapsel rondom het schoudergewricht is het stabiliseren van de schouderkop in de schouderkom. Wanneer dit kapsel opgerekt is en dus niet goed meer de schouderkop in de schouderkom kan stabiliseren, kan men kiezen voor een capsular shift. Hierbij wordt het kapsel strakker gemaakt waardoor het schoudergewricht weer stabiel is.

 

Wat zijn de oorzaken?

Een oprekking van het kapsel ontstaat meestal ten gevolge van een ontwrichting (luxatie) of een gedeeltelijke ontwrichting (subluxatie) van het schoudergewricht. Doordat de schouderkop deels of in zijn geheel uit de kom beweegt, komt er rek op het kapsel. Wanneer dit meerdere malen gebeurt, wordt het kapsel wijder en kan deze zijn stabiliserende functie niet goed meer uitvoeren. Een instabiel schoudergewricht is het gevolg.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Tijdens de operatie wordt er een snede gemaakt bij het schoudergewricht. De locatie is afhankelijk van welk gedeelte van het kapsel de chirurg strakker wil maken. Eerst worden de andere structuren aan de kant gelegd, zodat men het kapsel kan bereiken. Men maakt het kapsel los van de botstukken van het schoudergewricht en hecht deze vervolgens weer strakker aan de botstukken vast. Er zit zo weer meer spanning op het kapsel.

Hoe ziet het herstel eruit?

Na de operatie is het belangrijk dat de operatiewond goed kan helen. Daarom krijgt men het advies de eerste vier weken een sling (soort mitella) te dragen. Na vier weken is de operatiewond nog steeds erg gevoelig voor rek en mag men bepaalde bewegingen (zoals het naar buiten draaien van de arm) nog niet maken. Na gemiddeld acht weken mag men weer licht belastende activiteiten uitvoeren en na gemiddeld drie maanden mag men pas weer matig intensieve belastingen uitvoeren. Zwaar intensief werk is bij de meeste patiënten pas na een half jaar toegestaan.

Wil jij meer lezen over schouder klachten? Ontdek in dit artikel alles over schouderklachten.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal