Calcaneus fractuur

Wat is een calcaneus fractuur?

Een calcaneus fractuur is een breuk van het hielbeen. De calcaneus is het hielbeen. Het is het grootste botstuk van de voet. De functie van dit botstuk is het opvangen van het gewicht van het lichaam tijdens lopen en rennen.

Hoe ontstaat het?

Een calcaneus fractuur is een vrij ernstige breuk en ontstaat door een grote, inwerkende kracht op het hielbeen. Dit kan ontstaan na een val van grote hoogte. Men ziet deze breuk dan ook bij parachutisten die een harde landing gemaakt hebben. Ook kan het ontstaan door een verkeersongeluk. Ook een sprong van een stoel kan al een calcaneus fractuur veroorzaken. Omdat er vaak sprake is van een grote, inwerkende kracht op het hielbeen is er soms ook sprake van een wervelfractuur in de onderrug. De kracht werkt dan verder in op het lichaam.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De fractuur is erg pijnlijk. Men kan na een calcaneus fractuur geen steun meer nemen op de voet. Lopen is daardoor onmogelijk. Ook treedt er vaak zwelling op in de hiel.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de locatie van de breuk. Als de breuk doorloopt tot het gewricht met het sprongbeen en de gewrichtsvlakken beschadigd zijn, is een operatieve ingreep noodzakelijk om de breuk te herstellen. Dit is ook het geval wanneer de botstukken door de botbreuk niet meer in de juiste positie staan om vanzelf aan elkaar te groeien. De botstukken worden dan door middel van fixatiemateriaal in de juiste positie gezet. Wanneer er geen sprake is van dislocatie van de botstukken, kan immobilisatie door gips voldoende zijn om de breuk te doen herstellen. De herstelduur na een calcaneus fractuur is gemiddeld zes tot twaalf weken.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal