Boxer fractuur

Wat is een Boxer fractuur?

Een Boxer fractuur is een breuk van het middenhandsbeentje van de pink. De hand bestaat uit verschillende botstukken. De middenhandsbeentjes zijn de botstukken die de handpalm met de vingers verbinden.

Hoe ontstaat het?

Een Boxer fractuur kan ontstaan door het slaan met de hand tegen een hard oppervlak. Door de inwerkende kracht kan er een breuk in het middenhandsbeentje van de pink ontstaan. De breuk kan optreden wanneer er met een vuist geslagen wordt, maar ook wanneer er met vlakke hand geslagen wordt.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een Boxer fractuur ontstaat er een zwelling rondom de knokkel en/of de hand. Tijdens het moment van breken, kan men soms een knappend geluid of gevoel ervaren. Er is lokaal veel pijn en vaak is het niet mogelijk de pink normaal te bewegen. Soms is de knokkel van de pink ook ingedeukt.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de fractuur. Bij een fractuur waarbij de botstukken ten opzichte van elkaar niet verschoven zijn, kan gips, een spalk of een speciale brace voldoende zijn om de botstukken te fixeren. De botstukken kunnen weer aan elkaar groeien. Nadat de botten aan elkaar gegroeid zijn, kan de fysiotherapeut helpen de volledige functie van de pink terug te krijgen.
Wanneer de botstukken ten opzichte van elkaar verschoven zijn, is een operatie noodzakelijk om de botstukken weer in de juiste positie te zetten. De botstukken worden dan met pennen aan elkaar gezet. Ook na een dergelijke operatie kan fysiotherapie zinvol zijn om de volledige functie van de pink weer terug te krijgen.