Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een instabiliteit van de bekkenring door verslapte gewrichtsbanden. De bekkenring bestaat uit het linker- en rechterbekken en het heiligbeen wat aan de achterkant tussen deze twee helften in zit. Aan de achterkant van de bekkenring bevinden zich twee gewrichten (SI-gewrichten) die de twee bekkenhelften met het heiligbeen verbinden. Aan de voorzijde bevindt zich de symfyse die de twee bekkenhelften met elkaar verbindt. Om deze drie gewrichten bevinden zich gewrichtsbanden. Wanneer deze verslappen, ontstaat er een instabiliteit in de bekkenring en spreekt men van bekkeninstabiliteit.

Wat zijn de oorzaken?

Bekkeninstabiliteit komt met name tijdens en na de zwangerschap voor. Tijdens de zwangerschap komt er een hormoon (relaxine) vrij dat ervoor zorgt dat de banden verslappen. Dit is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat de bekkenring dan beter vervormbaar is tijdens de geboorte van de baby. Daarnaast kan het ontstaan door een trauma waarbij de gewrichtsbanden direct beschadigd zijn. Ook kan een disfunctioneren van de dwarse en schuine buikspieren aanleiding geven tot dit verschijnsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom is pijn aan de voorzijde van het bekken ter hoogte van het schaambeen en/of de liezen of juist pijn in de onderrug en ter hoogte van het stuitje. De pijn verergert wanneer men plotselinge en schokkende bewegingen maakt, zoals het omdraaien in bed, opstaan uit een stoel of hardlopen. Bij vermoeidheid wordt de pijn erger.

Wat is de behandelingt?

Bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk om de gewrichtsbanden de tijd te geven om te herstellen en daarnaast de dwarse en schuine buikspieren te versterken om de stabiliteit van de bekkenring te vergroten. De (bekken)fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal