Het kniegewricht


kniegewrichtDe anatomie van het kniegewricht

Het kniegewricht (articulatio genus) bestaat uit vier botdelen namelijk: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). Het kniegewricht is een scharniergewricht wat betekent dat de knie voornamelijk zorgt voor de buiging (flexie) en strekking (extensie).

Bekijk de video over het kniegewricht!


De spieren & functie van het kniegewricht

Rondom het kniegewricht bevinden zich spieren welke ervoor zorgen dat we de knie kunnen buigen en strekken. De M. quadriceps femoris zorgt voor de strekking (extensie) van de knie. Dit is een vierhoofdige spier die bestaat uit de M. rectus femoris, M. vastus medialis, M. vastus lateralis en M. vastus intermedius. Alleen de M. rectus femoris werkt over twee gewrichten namelijk, over het knie en het heupgewricht. Om de knie te kunnen buigen moeten de hamstrings aanspannen. De quadriceps is een antagonist wat betekent dat het een strekkende spier is. De hamstring is een agonist wat betekent dat het een buigende spier is. De antagonist en agonist vormen samen zogenaamde antagonistische paren wat ervoor zorgt dat spieren zich kunnen samentrekken maar niet zomaar kunnen uitrekken en dat is belangrijk om een beweging te kunnen maken.

Banden rondom het kniegewricht

Om het kniegewricht te verstevigen bevinden er zich gewrichtsbanden rondom het kniegewricht. Deze gewrichtsbanden zorgen voor extra stabiliteit van de knie en worden ligamenten genoemd. In het kniegewricht zijn er vier verschillende belangrijke ligamenten namelijk: de binnenste knieband (lig. Collaterale tibiale), de buitenste knieband (lig. Collaterale fibulare), voorste kruisband (lig. Cruciatum anterius) en de achterste kruisband (lig. Cruciatum posterius). De binnenste en buitenste kniebanden bevinden zich aan de zijkanten van het kniegewricht, terwijl de voorste en achterste kruisbanden zich bevinden tussen de binnenste en buitenste kniebanden in. 

Meniscus van het kniegewrichtMeniscus 

Het kniegewricht heeft in tegenstelling tot andere gewrichten een mediale en laterale meniscus, wat betekent dat er een aan de binnenkant (mediaal) zit en een aan de buitenkant (lateraal). Meervoud is menisci. Een meniscus heeft de vorm van een halvemaan en zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Daarnaast werkt de meniscus als schokbreker voor de knieën en stabiliseert de meniscus het gewricht.

Klachten van het kniegewricht

In het kniegewricht kun je klachten ervaren. Klachten in de knie komen vaak voor na een acuut letsel waarbij er een trauma-moment is geweest. Maar het komt ook voor dat er sprake is van artrose in de knie waardoor klachten in de knie ontstaan. Een aantal voorbeelden van aandoeningen in het kniegewricht zijn:

Behandeling van het kniegewricht

De behandeling van het kniegewricht is natuurlijk afhankelijk van het soort klacht. Vaak wordt een klacht behandeld doormiddel van oefentherapie, mobilisatie, taping, advies, massage, shockwave, dry needling etc. Voor specifieke behandelingen per klacht klik dan hierboven op de link. Lees hier meer over knieklachten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal