GewrichtenHet gewricht

Een gewricht is een verbinding tussen twee of drie botstructuren waardoor een beweging gemaakt kan worden. Een gewricht wordt ook wel articulatio genoemd. Zo zijn er een aantal gewrichten in het lichaam waardoor we kunnen bewegen. Rond ieder gewricht bevindt zich het gewrichtskapsel, doordat deze zich rond het gewricht bevindt wordt de gewrichtsholte gevormd waarin zich dan weer synovium bevindt. Dit is een stroperige vloeistof, welke ervoor zorgt dat bewegingen van je gewrichten soepel gaan.

Om de botstructuren in een gewricht bij elkaar te houden zijn er gewrichtsbanden, ook wel ligamenten genoemd. Deze ligamenten zijn gemaakt van bindweefsel en zijn ook onderdeel van het bovengenoemde gewrichtskapsel. Ligamenten kunnen veel krachten voor het gewricht opvangen. Tijdens een traumamoment bijvoorbeeld een voorste kruisband letsel, kunnen de ligamenten de krachten niet aan en kunnen deze scheuren.

Er zijn een aantal gewrichten waarin zich nog andere structuren bevinden om de botstructuren te beschermen. Als we bijvoorbeeld naar de knie kijken dan bevindt zich daar de meniscus. Deze werkt als schokbreker voor de knieën en stabiliseert de meniscus het gewricht.
Ook tussen de wervels in je wervelkolom bevinden zich ‘schokdempers’, deze heten discussen. Daarnaast heb je ook nog slijmbeurzen welke zich bevinden in de schouder, heup, elleboog etc. De slijmbeurs beschermt het gewricht en zorgt dat bewegingen nagenoeg wrijvingloos verlopen.

Soorten gewrichtenSoorten gewrichten

Omdat niet ieder gewricht dezelfde beweging kan maken zijn er een aantal soorten gewrichten. Sommige gewrichten kunnen namelijk maar in een richting bewegen en andere kunnen meerderen bewegingen maken.

  • Kogelgewricht
    Het kogelgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop beweegt ten opzichte van de kom en hierdoor kan een kogelgewricht meerdere bewegingen maken. Het schoudergewricht en heupgewricht zijn kogelgewrichten.
  • Scharniergewricht
    Een scharniergewricht kan maar in een richting bewegen. Je kunt het dan ook vergelijken met een scharnier waardoor bijvoorbeeld een deur open of dicht gaat. Het ellebooggewricht en het kniegewricht zijn scharniergewrichten.
  • Rolgewricht
    Bij een rolgewricht kunnen botten om elkaar heen ‘rollen’. Dit maakt een draaibeweging. Als we bijvoorbeeld kijken naar de onderarm kunnen het spaakbeen en de ellepijp om elkaar heen draaien, waardoor de handen kunnen draaien.

Gewrichten in het menselijk lichaam

In het menselijk lichaam bevinden zich een aantal gewrichten om ons zo goed mogelijk te kunnen bewegen. Dit zijn van boven naar onder: het schoudergewricht, het ellebooggewricht, het polsgewricht, het heupgewricht, het kniegewricht en het enkelgewricht.

Klik hieronder op de link en lees meer over het betreffende gewricht en welke klachten hier kunnen ontstaan:

1. Enkelgewricht

2. Kniegewricht

3. Heupgewricht

4. Schoudergewricht

5. Ellebooggewricht

6. Polsgewricht