Pijn in je bil?

(Ook bekend als: myofaciale pijn bil, bilpijn of bilklachten)

Uitstralende pijn de bil

Bij uitstralende pijn in de bil kun je lokale pijn in je bil ervaren, maar ook pijn die wat uitstraalt naar je rug of benen! Je zult eerder een strakke banden gevoel hebben in je spieren. Deze aandoening wordt is de meeste gevallen gekarakteriseerd door triggerpoints in de spieren. Deze spierknopen kunnen pijn uitstralen naar andere lichaamsdelen, zoals de rug, kuit of het been.

De meeste bilpijnklachten kunnen eenvoudig behandeld worden mits je het op tijd laat behandelen. Zorg ervoor dat je klachten niet chronisch worden. 


Wat is uitstralende pijn in de bil en wat is de meest effectieve behandelmethode?

 

Meer weten over bilpijn?

Waarom triggerpoints voor bilpijn kunnen zorgen!

Wat houdt bilpijn in en hoe wordt het behandeld?

Op deze manier kan de fysiotherapeut de pijnklachten effectief verminderen/a>

Wat houdt uitstralende pijn in de bil in?

Hoe kan het dat jij pijn in de bil hebt? Wat zijn de oorzaken?

Twee verschillende oefeningen die jij kunt uitvoeren om de pijn te verminderen!


Waarom triggerpoints voor pijn in je bil kan zorgen

In de praktijk zien we heel vaak mensen die gevallen zijn op hun bil of die hun bilspieren hebben overbelast. Hierdoor kunnen we bilpijn en triggerpointstriggerpoints ontwikkelen in de bilspieren en uiteindelijk ook pijn in onze bil. De meest voorkomende spieren die voor problemen kunnen zorgen, zijn:

M. Piriformis
M. Gluteus medius
M. Gluteus minimus
M. Tensor fasia latae

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen ofwel ‘knoopjes’ die zich snel kunnen uitbreiden in deze spieren. Deze zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus energie bij de spier terecht kan komen. De functie van de spieren raakt verstoord, waardoor deze niet meer goed kunnen aan- en ontspannen. De spieren raken door deze triggerpoint verkort, verkrampt en verstijft. Uiteindelijk leidt dit tot pijn in je bil. Soms zit de pijn niet alleen in de bil, maar kan deze ook uitstralende naar het been.

Als de oorzaak van deze bilklachten dus triggerpoints zijn, dan kunnen we deze goed behandelen middels speciale technieken, zoals: manuele druk- en rektechnieken, manuele therapie, dry needling, training en advies en coaching in stress.

Hoe wordt de uitstralende pijn van de bil behandeld?

De meeste personen genezen goed met adequate fysiotherapie. Het is echter belangrijk om myofasciale pijn als een secundair probleem te zien. De indicatie en behandeling van de onderliggende oorzaak is essentieel voor optimaal herstel.

Het succes van de behandeling wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt zijn lichaam genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien het lichaam meer rust krijgt kan het helingsproces worden ingezet. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling bij bilklachten is essentieel voor snel herstel.

De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit verschillende manuele technieken, zoals: gewrichtsmobilisatie, dry-needling, weke dele massage en elektrotherapie. Deze technieken versnellen het herstelproces en verminderen de klachten. Ook is een gradueel flexibiliteit en spierversterkend programma essentieel om de flexibiliteit en de conditie van de spieren te herstellen. Dit voornamelijk ter preventie van het her optreden van de klacht. Vervolgend wordt de patiënt tijdens de laatste fase van het revalidatie proces begeleid in zijn terugkeer naar activiteiten en/of sport.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry-Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretchen
 • Ijs of warmte therapie
 • Zenuwmobilisatie technieken
 • Biomechanische correctie
 • Techniek correctie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stabiliteit te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In zeldzame gevallen(uiterst ernstige gevallen) kan chirurgische interventie worden overwogen.


Wat is uitstralende pijn?

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van uitstralende pijn in de bil. Deze klacht wordt gekarakteriseerd door triggerpoints (knopen/verhardingen in de spier) of een ‘strakke band’ gevoel in de bilspieren.

De bilspieren zorgen voor het strekken van de heup, stabiliseren van de pelvis en dragen bij aan rotatie bewegingen van de heup. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens rennen, springen, squaten en uitvalspassen(lunges).

Door onderrug blessures, pelvis instabiliteit of overbelasting van de bilspieren kunnen er myofasciale triggerpunten (knopen/verhardingen) in de bilspieren ontstaan. Deze myofasciale triggerpunten kunnen leiden tot verkorting van de spier en de omliggende weke delen. Ook kunnen ze een verhoogde druk op het omliggende weefsel en de zenuwen uitoefenen, wat resulteert in pijn. Wanneer de bovenstaande situatie zich voordoet, spreekt men van ‘Myofasciale pijn’.

De bilspieren(Gluteus) en de piriformis spier (een spier gelokaliseerd onder de bilspieren) zijn de twee meest voorkomende locaties voor het ontwikkelen van triggerpunten met daaropvolgende myofasciale pijn.

Verschilende oorzaken van uitstralende pijn in de bil

Uitstralende pijn in de bil-regio ontstaat meestal door overmatige spanning van de bilspieren en/of piriformis spier. Dit kan ontstaan navolgend aan een onderrug blessure, pelvis instabiliteit of overbelasting van de bilspieren. Daarnaast kunnen triggerpoints een oorzaak zijn voor pijn in de bil. Uitstralende pijn komt vaker voor bij sporten of activiteiten waarbij de bilspieren hoog worden belast. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), springen, squaten en lunges.Vijf oorzaken voor de pijn in je bil

uitstralende pijn in de bilWat zijn tekens & symptomen?

Personen met uitstralende pijn ervaren in dit geval de pijnklacht in de bil. In sommige gevallen kan de pijn doorstralen naar de rug of het bovenbeen, kuit, enkel of voet. Personen ervaren een toename van pijn wanneer de spier op rek wordt gebracht (de knie naar de tegenovergestelde zijde) of tijdens krachtige bilspier of piriformis aanspanning. Andere activiteiten die de klachten kunnen doen toenamen zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan een persoon zich presenteren met beperkte beweging in de heup, een strak gevoel in de bil regio en drukpijn van de piriformis en bilspieren. Vaak is palpatie van triggerpunten erg gevoelig en kan de pijn bij druk uitstralen naar been. Lees ook meer over het piriformissyndroom.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals: een RX scan, CT scan, MRI scan of Echografie kan in sommige gevallen bijdrage aan het stellen van de diagnose en het uitsluiten van andere aandoeningen/oorzaken.


Wat is de prognose?

Wanneer de onderliggende oorzaak snel wordt vastgesteld en met adequate fysiotherapie, genezen de meeste personen met myofasciale pijn binnen dagen tot weken. In ernstige gevallen of chronische gevallen kan het herstel significant langer duren.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze blessure. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit van het heupgewricht
 • Weinig flexibiliteit (voornamelijk de bilspieren en piriformis)
 • Onderrug blessure
 • Pelvis instabiliteit
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis)
 • Verkeerde, overmatige of te zware training
 • Slechte biomechanica
 • Inadequate warming-up
 • Slechte core stabiliteit
 • Spierdisbalans

Welke oefeningen kan ik doen voor mijn bilpijn?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Heupbuiging

Lig plat op de rug met de benen gestrekt. Beweeg met behulp van de handen de knie langzaam naar de tegenovergestelde schouder, totdat u een mild-/middelmatige stretch voelt in de bil. Houd dit 15 sec aan en herhaal dit 4x zonder een toename van pijn.

Bilspier stretch

Ga op de grond zitten met beide benen gestrekt. Zet de voet van het aangedane been naast de knie van het gezonde been. Dus met de elleboog van de gezonde kant de knie verder over het been en draai mee met je bovenlichaam, totdat je een mild-middelmatige stretch in de bil voelt. Houd dit 15 seconden aan en herhaal dit 4 keer, zonder een toename van pijn.

Lees meer over heupklachten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (2)

 • Leny

  29 oktober 2017 op 11:25 | #

  Sinds 2003 heb ik de klachten zoals u benoemd in de video.Pijn in rechter onderrug en bil. Al gehad. manuele therapie, regulere fysio, ruggeprik, accupentuur, natuurgeneeswijze en electro naalden. Ik zal nog wel wat vergeten. Tot nu toe nergens baat bij. Ik heb een blauwe zone waar de pijn zit en lopen gaat steeds slechter. fietsen gaat goed. kan u mij advies geven ik ben aan het einde van mijn latijn. geboren 1948 vrouw.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 november 2017 op 11:47 | #

   Beste Leny,

   Wat een vervelend verhaal zeg. Heb je ook wel eens een onderzoek laten doen van je heup/ rug? Wellicht zal artrose meespelen met je pijnklachten. Wat je ook nog eens kunt proberen om je met dry needling te laten behandelen. Zie link: https://www.fysiotherapie4all.nl/specialismen/dry-needling-therapie

   Succes!

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal