Triggerpoint therapie bij hoofdpijnklachten

(Ook bekend als: spanningshoofdpijn)

Hoofdpijn klachten

Hoofdpijnklachten komen bij zeer veel mensen voor en zorgen ervoor dat jij beperkt wordt in je dagelijks functioneren. Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt. Dryneedling therapie is zeer effectief in het behandelen van hoofdpijn, en stijfheid in de spieren als gevolg van triggerpoints.


 

Hoofdpijnklachten

Hoofdpijnklachten zijn veelvoorkomende problemen waarmee het dagelijks functioneren enorm wordt beperkt. Deze klachten worden met name veroorzaakt door onze maatschapij. We krijgen steeds meer te maken met werkdruk (stress) en eenzijdig werk (computerwerk).

Er wordt vaak beweert dat pijn aan het hoofd vele verschillende oorzaken kan hebben. Voor een deel klopt dit wel, maar in de praktijk zien wij dat ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten ontstaan door te hoge spanning in onze nekspieren (spanningshoofdpijn). Deze spanning wordt veroorzaakt door triggerpoints.

Hoofdpijnklachten en Triggerpoints

Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt. Bij deze vormen van hoofdpijn is de kans op triggerpoints het grootst. Als triggerpoints de oorzaak zijn van hoofdpijn ervaart men meestal ook nekklachten.

NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kan goed behandeld worden met triggerpointtherapie (dry needling).

Triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze nekpieren. Hierbij denken we bijvoorbeeeld aan; overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat spierknopen tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pijn (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

Behandeling van deze klacht

Dry needling therapie is een onderdeel van triggerpointtherapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijn. Dry needling therapie is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Deze techniek omvat het inbrengen van een 'droge' (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

 

hoofdpijn-en-triggerpoints

Het verband tussen hoofdpijnklachten en klachten in nek/schouder en arm

Bij Fysiotherapie4all zien we regelmatig hoofdpijnklachten die gepaard gaan met klachten in de nek en die referred pijn veroorzaken naar de boven-/onderam.

Deze klachten lijken zijn oorsprong te hebben in de arm, maar de primaire oorzaak komt vaak vanuit de nek/schouder. Deze klachten dienen dan ook behandeld te worden wanneer men klachtenvrij wil zijn. Veel voorkomende klachten die vaak verzooraakt worden door nek-/schouderklachten zijn:

 • Tennisarm symptomen (epicondylitis lateralis)
 • Carpaal tunnen symptomen

De fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggeroints, kan duidelijk in kaart brengen wat het probleem is en wat hier aan gedaan kan worden.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (3)

 • Annemarie van Disseldorp

  02 december 2015 op 22:36 | #

  Hallo beste lezer,

  Ik ben Annemarie van Disseldorp 24 jaar oud. Ik loop al ongeveer 6 jaar lang rond met hoofdpijnklachten. Van een zeur hoofd tot vreselijke migraine aanvallen. Daarvoor heb ik ontzettend veel behandelingen gehad van neurologen in het CWZ Nijmegen tot JBZ den bosch en ongeveer alle medicatie gehad voor hoofdpijn. En huisartsen. Ook heb ik verschillende behandelingen gehad van een gieropractor tot een masseur en een manuele fysiotherapeut.
  Maar helaas gaf het verlichting van enkele dagen en dit hielp mij niet met 1 week hoofdpijn vrij.

  Daarna heb ik ook nog een skieongeluk gehad waardoor ik van achter ben geschept en waar mijn hoofdpijn nog meer werd verergerd. Ik had ongeveer 5x per week hoofdpijn. En ik nam zware medicatie in als snoepjes om hopelijk 1 dag vrij te zijn van mijn hoofdpijn met het vervolg dat ik verslaafd was aan medicatie en niet meer zonder kon. Ik dacht dat mijn hoofdpijn voortaan geestelijk zat en ging in behandeling bij een psycholoog.
  Mijn leven bestond uit werken, slapen, hoofdpijn en huilen van de pijn en zo ongelukkig zijn met altijd pijn in mijn hoofd. Het klinkt heel zwaar op mijn leeftijd dit verhaal maar zo was/is mijn ervaring geweest.

  Tot ik ging sporten bij Fitness4all in Berghem. En daar leerde ik mensen met kennis van het vak kennen. En ze zeiden dat ik eens naar Maikel Korbmacher de fysiotherapeut moest gaan. Ik maakte een afspraak met het idee kom maar op ik heb al zoveel behandelingen gehad dit zal ook wel tegenvallen maar wat heb ik te verliezen. Maikel die mijn leven heeft verbeterd tot een heel ander mens.

  Ik heb een behandeling periode gevolgd van 8 behandelingen triggerpointtherapie voor mijn hoofdpijnklachten gehad. Deze triggerpointtherapie (dry-needling) kreeg ik in mijn schouders. Hoe het precies in verbinding staat met het hoofd enz, kun je beter uitleg vragen aan Maikel.

  De behandelingen waren niet echt een pretje ik ging steeds met een beetje zweet in mijn handen naar de behandelingen maar het heeft geholpen en dat had ik er steeds voor de volle 100% voor over. Als ik nu 4x per maand hoofdpijnklachten heb is het veel. Ik heb weer zin om dingen te doen heb weer zin om met vriendinnen af te spreken heb weer plezier in alles. En ook ben ik helemaal van mijn medicatie af ik gebruik nog zo nodig migraine medicatie maar ook die neem ik zeer minimaal.

  Vandaag mijn laatste behandeling gehad en Maikel vond dat ik vandaag geen triggerpointtherapie meer nodig had ik sprong bijna een gat in de lucht. Nu ga ik proberen om te genieten zonder behandelingen en als ik voel dat het minder gaat kan ik ter alletijden weer contact opnemen en gaat hij weer verder kijken!

  Hopelijk hebben jullie er iets aan. En twijfel niet en maak een afspraak iedereen kent de uitdrukking. Even door de zure appel heen bijten!!!! In mijn ogen verdient Maikel een goudlintje! Maikel nogmaals via deze weg kei bedankt voor alles! En we zien elkaar in de sportgangen met een lach van oor tot oor!!!

  Groetjes, Annemarie van Disseldorp

  antwoord

 • Klaas.otto

  17 april 2015 op 06:11 | #

  Ja het geeft voldoening .na een behandeling al van mijn hoof pijn af .

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:33 | #

   Hoi Klaas, goed om te horen. Het is inderdaad een super effectieve therapie bij hoofdpijnklachten. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal