Triggerpoints de oorzaak van rugpijn

'Triggerpoints een veelvoorkomend probleem bij rugpijn'

Triggerpoints oorzaak van rugpijn

Veel mensen die rugklachten ervaren denken dat de oorzaak van de pijn in hun rug zit. Dit is soms waar, maar in de meeste gevallen heeft het met ‘referred pain’ te maken. Referred pain ofwel ‘afgeleide pijn’ wil zeggen dat de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt dan waar de pijn zich bevindt. Wanneer dit het geval is, kunnen we in de meeste gevallen zeggen dat deze rugpijn veroorzaakt wordt door triggerpoints.


Wat houdt lage rugpijn in?Triggerpointtherapie de oplossing bij rugpijn

Triggerpointtherapie is de afgelopen jaren enorm in opkomst. Waar 3 jaar geleden niemand wist van deze therapie, zien we nu steeds meer specialisten die specifiek doorverwijzen naar deze therapie. Waarom? Omdat we de oorzaak van de klachten aanpakken en hierdoor mensen snel van hun pijn af kunnen helpen. Zelfs voor de reguliere wetenschap, die toch al vaak sceptisch is voor het omarmen van nieuwe therapieën, lijkt het tij te keren voor deze bewezen methode voor het verhelpen van rugklachten.

Welke structuren kunnen rugklachten veroorzaken?

Pijn in je onderrug kan veroorzaakt worden door verschillende spieren in je lichaam. Zo zijn de bilspieren (m.gluteus medius en m.maximus) in de meeste gevallen de boosdoeners bij lage rugpijn. Ook de diepere stabilisatoren van de rug, m.multifidi en m.quadratus lumborum kunnen invloed hebben op rugpijn. Wat we veel zien bij sporters is dat onze liesspieren (m.iliopsoas) verkort zijn en te hard aan onze wervelkolom trekken waardoor er pijn in de rug kan ontstaan.


Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een voelbare verharde structuur in de spier. We noemen dit ook wel een ‘spierknoop’. Deze spierknopen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld; stress, overbelasting, een specifiek trauma, ongeval of door ons voedingspatroon.

De medische wetenschap heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld op het gebied van triggerpointtherapie. Er lijkt dan ook steeds meer evidentie te komen voor deze specifieke, maar doeltreffende manier om van uw rugklachten af te komen.

De onderzoeken die veelal in de USA gedaan zijn geven een duidelijk verband aan tussen neuromusculaire triggerpoints en bepaalde vormen van rugklachten.

Wat is een triggerpoint

 

Ook veel andere klachten worden veroorzaakt door triggerpoints

Mensen waarbij de klachten vaak terug komen (bijv. bij rug-, nek-, schouder-, hoofd- , gewrichtspijn of bilklachten) weten niet dat spierknopen ofwel myofaciale triggerpoints vaak de oorzaak zijn van al deze (chronische) klachten. Klachten waarbij triggerpointtherapie uitkomst kan bieden zijn;

A-specifieke of specifieke rugpijn

Om meer duidelijkheid te krijgen, is het belangrijk dat u eerst wat meer weet over de verschillende vormen van rugklachten. We kennen ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ lage rugklachten. Onder aspecifieke lage rugpijn wordt rugpijn verstaan in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien, waarbij geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is.

Specifieke lage rugpijn is pijn in de lage rug met een specifieke lichamelijke oorzaak die we kunnen aantonen/bevestigen met aanvullende diagnostiek. Deze aanvullende diagnostiek valt buiten het domein van de fysiotherapie en manuele therapie. Voorbeelden van specifieke lage rugklachten zijn; lumbosacraal radiculair syndroom, discus hernia, wervelinzakking, spondylolisthesis, metastase en de ziekte van Bechterew.

Verkeerde diagnose bij lage rugpijn

Rugklachten worden door artsen vaak aspecifieke rugklachten genoemd. Medische specialisten onderzoeken vaak op de plaats waar de pijn zit en kunnen dan ook nog gebruik maken van aanvullend onderzoek in de vorm van een röntgenfoto of MRI-onderzoek. In de meeste gevallen gaan patiënten naar huis zonder duidelijke diagnose; ‘U heeft wat slijtage of neem wat weken rust en dan gaat het vanzelf over’. Vervolgens krijgt men medicatie om de pijn te verlichten, maar wordt hier dan de oorzaak mee weggehaald?

Wanneer de oorzaak van de klachten ‘triggerpoints’ zijn, is het erg lastig om een juiste diagnose te stellen. Dit komt omdat de oorzaak van de pijn niet op dezelfde plek zit als waar de pijn wordt weergegeven. Hierdoor wordt je op het verkeerde been gezet en wordt er regelmatig door artsen en/of specialisten een verkeerde diagnose gesteld. Patiënten lopen maanden of jaren met pijn rond, terwijl het soms heel eenvoudig is de oorzaak van de klacht en uiteindelijk ook de pijn weg te nemen!

“Pijnklinieken beweren dat ca. 75% van de rugklachten veroorzaakt worden door triggerpoints”!

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (18)

 • Henk

  15 maart 2016 op 06:53 | #

  Ik heb regelmatig last van mijn onderrug. De 1e keer zat ik gewoon op de bank en mijn onderrug werd toen helemaal stijf. Na een week was het bijna over. Dat was een aantal jaren terug. Nu regelmatig pijn richting rechts en dan na een paar dagen komt de pijn weer. Als ik gewoon rustig aan het werk ben dan gaat alles redelijk goed maar zit ik op een stoel en wil opstaan dan ben ik net een oude diesel dan moet ik gewoon op gang komen. Ik heb aan hardlopen gedaan 2 maal per week ongeveer 10 km. Dat gaat goed totdat ................. Ook als ik aan sporten was dan had ik het gevoel bij bepaalde oefening dat mijn ruggewervel verdraaide. Volgens de arts kan dat niet. Kan je hier iets mee?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 maart 2016 op 12:26 | #

   Hoi Henk, deze pijn/stijfheid kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms kan het zijn dat triggerpoints de oorzaak van de rugpijn is maar er kan ook een zenuw klem zitten. Het beste kun je even een fysiotherapeut hier na laten kijken. Succes! Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Nick van Lamoen

  21 september 2015 op 20:08 | #

  Beste Maikel,

  Ik ben 36 jaar en 6 jaar gelden geopereerd aan een hernia (L4 L5). Nu, 6 jaar later, kan ik nog steeds niet hardlopen. Ik krijg al nu 50 meter last van mij achterkant van mijn bovenbenen. Zou uw behandeling mij verder kunnen helpen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   23 september 2015 op 20:05 | #

   Beste Nick, na de operatie van een hernia ontstaat er veel littekenweefsel rond het operatiegebied. We zien vaak dat triggerpoints en bindweefsel-verklevingen de klachten in stand houden. Waarschijnlijk krijg je de pijn in je been omdat je bij het hardlopen je n.ischiadicus belast. Je trekt als het ware continu te hard aan de zenuw, met pijn in je been als gevolg. Dit is 'een' hypothese, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Neem even contact met ons op zodat we een uitgebreid onderzoek kunnen doen en beoordelen of triggerpointtherapie / dry needling je kan helpen om je klachten op te lossen. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Jolanda

  17 augustus 2015 op 18:29 | #

  Heb een operatie gehad 29 jaar geleden recht in men onderrug heb sinds vorig jaar links ontzettend pijn behandeld voor ontsteking mri scan is gebleken vochtophoping die een zenuw afknelt spuit gehad nu sinds paar weken weer zoveel pijn kunnen jullie mij helpen denk je

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   17 augustus 2015 op 18:33 | #

   Hoi Jolanda, dat is afhankelijk of de triggerpoints de rugpijn veroorzaken. We zullen dit eerst zelf moeten beoordelen d.m.v anamnese en onderzoek. mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Hiyam

  10 augustus 2015 op 10:49 | #

  Beste meneer,

  Ik heb paar vragen. Waar zijn jullie bevestigd in brabant. En ik heb 4 jaar geleden operatie gehad aan mn rug ivm hernia. Ik heb daarna vervolg klachten gekregen die voor mij totaal nieuw waren, is er dankzij al die behandelingen een oplossing bij jullie. Mijn laatste vraag is hoeveel kost het onderzoek en de afspraak zelf.
  Mvg,
  Hiyam al zuhairi

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 09:50 | #

   Beste Hiyam, wij hebben in onze praktijk goede ervaringen met triggerpointtherapie bij rugklachten. Wanneer je bij ons een afspraak maakt gaan we je eerst onderzoeken en kijken of we iets voor jouw klachten kunnen betekenen. De behandeling valt onder je aanvullende verzekering. Met vriendelijke groet, Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Ina van Broekhoven

  01 mei 2015 op 08:27 | #

  Wordt dit vergoed door de verzekering en heb je hier een verwijskaart voor nodig?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:16 | #

   Hoi Ina, nee u kunt zonder verwijzing bij ons terecht. mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Shirly

  24 november 2014 op 19:58 | #

  Hallo,
  Ik zie dat jullie dry needling geven.
  Ik heb vaak last van rechter 2 e rib daar zit vaak een spierknoop
  In en heb heel veel hoofdpijn !
  Wat is dan goed?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   16 december 2014 op 18:22 | #

   Beste Shirly, mijn advies is dan om een afspraak te maken voor dry needling therapie. We hebben goede resultaten bij hoofdpijn. Ons nummer is 076-5657133. Succes mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • co

  10 november 2014 op 14:58 | #

  Ze hebben bij mij 2jaar geleden l4 en l5 vast gezet de operatie heeft niks geholpen en slik al 5 jaar morfinne tegen de pijn . Ben ook afgekeurd maar door de veele pijn want de morfinne blijf ik nog veel pijn hebben .ik slaap 2 uur per dag gemiddeld heb alles al gedaan . Maar de pijn blijf het winnen . Ook lig ik heele dagen met hoofdpijn . Wat volgens de artsen kom door te slegt slapen. Ze geven de moed op de artsen en zegge je moet er mee leren leven . ? Maar voor mij word het steeds moeilijker om het vol tehouden . Groetjes co

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   11 november 2014 op 15:39 | #

   Beste Co, u heeft al een flinke medische voorgeschiedenis dus is het altijd moeilijk te beoordelen of we iets kunnen betekenen voor u. Wij hebben regelmatig goede resultaten middels dry needling therapie bij deze aandoening maar we moeten dit eerst beoordelen middels onderzoek. Het is altijd het proberen waard. Succes!

   antwoord

 • miranda

  09 september 2014 op 19:51 | #

  Hoi,wat zijn jullie ervaringen en resultaten met fibroyalgie?Ik heb de meeste pijn bij lage rug en heupen/bil maar ook nek/schouder.Gr Miranda

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 september 2014 op 08:21 | #

   Beste Miranda, over het algemeen goed. We moeten natuurlijk wel onderzoeken en beoordelen of triggerpoints een rol spelen. Wanneer zit het geval is kunnen we dry needling of manuele triggerpointtherapie toepassen. Succes...!

   antwoord

 • Ramsy

  06 augustus 2014 op 19:00 | #

  Hoe kan ik een behandeling krijgen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   17 augustus 2014 op 09:11 | #

   Beste Ramsy, neem contact op met 076-5657133 en maak een afspraak bij een van onze triggerpoint specialisten in u regio.

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal