TFCC letsel

TFCC is de afkorting voor Triangulaire FibroCartilagineuze Complex

TFCC Letsel Triangulaire FibroCartilagineuze Complex

Mensen met het TFCC letsel ervaren vaak een hevige pijn aan de pinkzijde van de pols en onderarm. Wanneer men de pols of hand meer gaat belasten wordt deze pijn heviger. Naast pijn ervaart men kracht verlies. Het laten behandelen van deze blessure is belangrijk om stabiliteit terug te krijgen in de pols!

Vind hier meer informatie over polsklachten


Hoe wordt het TFCC letsel behandeld?

Wanneer u TFCC letsel heeft en u zich niet laat behandelen, zou de pols instabiel kunnen blijven. Ook zou het kunnen dat u gewrichtsslijtage ontwikkelt. De juiste behandeling is afhankelijk van wat het TFCC letsel veroorzaakt heeft en wat het letsel precies is. Dit laatste is soms zichtbaar met een MRI-scan, maar niet altijd. Dan moet er een kijkoperatie aan te pas komen om de schade in kaart te brengen. Is er bijvoorbeeld sprake van een scheurtje van één van de banden? Dan kan men dit soms conservatief laten behandelen, door bijvoorbeeld tijdelijk de pols te immobiliseren, of kan dit door het scheurtje operatief te laten hechten. Dit kan in sommige gevallen al tijdens de kijkoperatie, maar in andere gevallen is een extra operatie nodig. Ook is het mogelijk de ellepijp wat in te laten korten, indien nodig, zodat de belasting op het TFCC minder wordt. Is het letsel veroorzaakt door langdurige overbelasting op de pols? Dan is het belangrijk om deze belasting te verminderen. Tijdelijk minder kracht zetten met de pols kan daar bijvoorbeeld bij helpen. Ook door de omliggende spieren te trainen, kan men er voor zorgen dat het TFCC minder zwaar belast wordt. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij specifieke oefeningen geven, zodat uw pols sterker en stabieler wordt. Daarnaast kunnen zij u helpen om de belasting op de pols weer geleidelijk aan op te bouwen.

 

Wat is TFCC letsel?

TFCC is de afkorting van het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex bestaat uit een discus en banden en ligt in de polsregio. Het is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje (het os triquetrum). Anatomisch gezien is de ellepijp korter dan het spaakbeen. De ellepijp is dan ook niet direct verbonden met het middenhandsbeentje, maar verbindt zich via het TFCC. De functie van het TFCC is het stabiliseren van de pols en het opvangen van klappen op de pols. De discus van het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex heeft wat dat betreft dezelfde functie als de menisci in de knie. Het complex is dus een schokdemper en stabilisator. Wanneer de banden en/of de discus van het complex beschadigd is, spreekt men van TFCC letsel.

Wat zijn de oorzaken?

Het TFCC kan beschadigd raken door een acute overbelasting, zoals een val op de pols. Tijdens zo’n val staat de pols meestal in een gestrekte en gedraaide stand en moet het complex een grote kracht opvangen en dit kan leiden tot scheurtjes in de banden of beschadiging van de discus.
Ook een langdurige overbelasting op het complex, door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de pols na een polsbreuk of bij een te lange ellepijp, kan leiden deze aandoening. Ook overmatig gebruik van de pols, bijvoorbeeld door het maken van veel wring- en wrikbewegingen, kan leiden tot letsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Typisch bij deze polsklacht is pijn aan de pinkzijde van de pols en de onderarm. Deze pijn wordt vaak erger bij belasting van de pols, zoals bij knijpen of wanneer u zich met uw handen opdrukt uit een stoel. Ook wordt het vaak erger wanneer men op het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex drukt en wanneer men de hand zijwaarts richting de pinkzijde beweegt. Ook kan er door beschadiging een klikkend of krakend geluid optreden bij bewegen. Tot slot kan er krachtsverlies optreden.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal