Spit

Ontdek hoe je spit kunt verhelpen!

Spit

Spit is een vervelende blessure die in de fysiotherapiepraktijk heel vaak voorkomt. De klachten zijn in de meeste gevallen heftig aanwezig en ontstaan vrij acuut. Mensen voelen de pijn vooral in de lage rug- en bil en kan soms uitstralen naar het been. Naast dat spit vervelende pijnklachten geeft worden mensen vaak enorm beperkt in dagelijkse activiteiten. 

Fysiotherapie4all is gespecialiseerd in het behandelen van deze rugklachten. Vaak zien we dat de klachten binnen vijf behandelingen verholpen zijn.

De symptomen & behandeling bij spit


Dit moet jij weten over spit

Wat houdt spit precies in?
Welke oorzaken passen er bij deze aandoening?
Welke symptomen passen bij deze klacht?
Op welke manier kan de fysiotherapeut de klachten verminderen?
Wat zijn oefeningen die je kunt doen?
triggerpoints en de gevolgen bij spit
Hoe lang kan het herstel van ischias duren?


Wat is spit precies?

Spit is geen echte diagnose, maar is een verzamelnaam voor aspecifieke lage rugklachten. Het wordt ook wel acute lage rugpijn of lumbago genoemd. Spit valt onder aspecifieke rugklachten, omdat er niet altijd direct een specifieke oorzaak kan worden aangewezen. Wanneer je deze klachten krijgt hoef je je niet direct zorgen te maken, want ongeveer 6% van de bevolking krijgt wel eens met spit te maken en het is in de meeste gevallen goed te verhelpen. Wanneer je de spit klachten regelmatig terug krijgt is het raadzaam om een fysiotherapeut te bezoeken. De fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek doen en specifieke oefeningen geven om de klachten te verhelpen. Zo worden de klachten in de toekomst voorkomen.  

Mogelijke oorzaken van spit

De pijnklachten die ontstaan door spit kunnen eigenlijk spontaan optreden en er is niet altijd een directe duidelijke oorzaak aan te wijzen. We zien in de praktijk wel vaak dat de meeste problemen bij mensen die langdurig verkeerd zitten, mensen die een zwaar voorwerp tillen en tevens een verkeerde beweging maken voorkomen. De spit ontstaat in veel gevallen door spierzwakte en een disbalans tussen de verschillende spieren, waardoor er te hoge krachten op de wervelkolom komen te staan. Hierdoor staan veel voorkomende oorzaken van spit:

 • Overbelasting van de rug (bijvoorbeeld door zwaar te tillen)
 • Zittend werk (verkeerde werkhouding of veel autorijden)
 • Bulging disk
 • Hernia in de onderrug
 • Een slechte lichamelijke conditie (onderbelasting)
 • Een plotselinge (verkeerde) beweging
 • Artrose van de tussenwervelschijven
 • Stress

Veel voorkomende symptomen van spit

De spit klachten komen in de meeste gevallen acuut opzetten. Het is dan ook direct herkenbaar. De meeste mensen kunnen dan ook de rug bijna niet meer bewegen zonder pijn te hebben. Een kleine verkeerde beweging kunnen de klachten dan ook direct versterken. Ze hebben dan ook het gevoel dat de rug vast zit of op slot wil schieten.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij spit. De ene persoon ervaart het erger dan de ander. Dit is natuurlijk afhankelijk van de schade in de rug. De symptomen die vaak voorkomen bij spit zijn:

 • Stekende en/of schietende rugpijn
 • Stijfheid in de rug 
 • Niet overeind kunnen komen 
 • Bukken is pijnlijk
 • Pijn die uitstraalt naar de billen en/ of benen
 • De lage rug niet meer goed kunnen bewegen
 • Pijn bij beweging van de onderrug

Wanneer we pijnklachten hebben die schietend van aard zijn en doortrekken naar het been spreken we ook wel van ischias. Deze aandoeningen worden dan ook weleens door elkaar gehaald. 

Hoe stellen we de diagnose?

Spit is niet echt vast te stellen met een röntgenfoto of MRI-scan, omdat het geen officiële diagnose is. Het is een verzamelnaam en valt onder aspecifieke lage rugklachten. Aan de hand van het klachtenbeeld i.c.m. een lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut een goed beeld geven van de oorzaak van de pijnklachten en hierop een specifiek behandeladvies geven.  

Verstandig is dat wanneer klachten voorkomen zoals krachtverlies, incontinentie en/of gevoelsstoornissen dat je dan contact opneemt met je huisarts. 


Triggerpoints en spit 

Behandeling spitIn veel gevallen kan spit veroorzaakt worden door triggerpoints. Triggerpoints zijn lokale spierblokkades die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Deze trigerponts zorgen voor een verminderde doorbloeding in de spieren, waardoor we eerder verkrampingen ontwikkelen. Dit komt omdat er niet voldoende energie bij de spier kan komen, waardoor de spier niet goed meer kan aan- en ontspannen. 

De M. multifidi is een veel voorkomend probleem bij spitklachten en daarom is het van belang dat wanneer we spit ontwikkelen, dat we direct deze spier laten ontspannen. In de praktijk zien we wanneer we dit doen middels bijvoorbeeld dry needling dat de spanning direct vermindert en de rug direct beter bewogen kan worden. Hierdoor kan herstel sneller optreden. 

Oefeningen voor spit die wij als fysiotherapeut toepassenOefeningen voor spit

Belangrijk bij deze klachten is dat we de belastbaarheid en mobiliteit van het lichaam gaan optimaliseren. Dit kunnen we doen door verschillende oefeningen uit te voeren waardoor de kans op een recidief van spit niet optreedt. Oefeningen bij spit zijn: 

krachtoefeningen
Door de rugspieren sterker te maken zorg je voor een betere stabiliteit van de rug. Wanneer de core stabiliteit verbeterd, verminder je de kans op deze blessure. Corestability training is erg belangrijk bij spitklachten. 

mobiliteit oefeningen
Door de rug en heup mobiel te maken ontstaat er een beter beweegpatroon, waardoor spieren beter kunnen functioneren. 

rekoefeningen
Wanneer bepaalde spieren te gespannen zijn kunnen rektechnieken helpen om de spier te laten ontspannen. Belangrijke spieren om mee te nemen zijn de M. mulifidi en de M. quadratus lumborum.  

Herstel en behandeling van spit

In de praktijk zien we veel spit klachten en deze behandelen we dan ook vaak binnen twee tot drie keer succesvol. Natuurlijk is het belangrijkste om de oorzaak te achterhalen en deze met de patiënt te bespreken. Alleen wanneer we de oorzaak aanpakken kunnen we ervoor zorgen dat de klachten ook niet terug komen. Belangrijk is dat je contact opneemt met een fysiotherapeut en jezelf goed laat begeleiden, zodat de klachten niet erger worden. Hoe sneller de klachten aangepakt worden des te sneller het herstel ook zal zijn.
Spit klachten zijn meestal binnen één tot vier weken verholpen. Hierbij is het belangrijk dat je begeleid wordt door een fysiotherapeut. Soms kan er ook een andere onderliggende oorzaak aanwezig zijn. Wanneer de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is, zorg dan dat je contact opneemt met je huisarts. Zij kunnen verder onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen. 

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal