Spierscheuring kuit (zweepslag)

(Ook bekend als: ruptuur kuit, zweepslag)

spierscheuring kuit

Een spierscheuring van de kuit is een erg vervelende blessure. Een scheuring kan voor veel pijn en beperking zporgen. Maar een voordeel: 'het gescheurde weefsel kan 100% herstellen'!  Belangrijk is om direct na het afscheuren van een spier te koelen met ijs, water of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek ertussen), het lichaamsdeel niet te gebruiken om op de steunen (Rustgeven!). Misschien wel het belangrijkste is dat je de spier in maximale lengte laat rusten. Bij deze blessure is het zeer belangrijk om een Fysiotherapeut te bezoeken. Hij/zij kan de ernst van de scheur beoordelen en jou helpen met het herstel van de spier. Revalideren is belangrijk om de volledige functionaliteit van de spier terug te krijgen en om een volgende spierscheuring te voorkomen.Wat is een spierscheuring?

Een spier bestaat onder andere uit bindweefsel en spierweefsel. Bij een spierscheuring zijn vaak beiden beschadigd. Een spier kan zich gelukkig weer volledig herstellen van een spierscheuring. Hieronder leest u hoe!

Men kan spierscheuringen onderverdelen in verschillende categorieën:

Categorie 1: slechts enkele spiervezels zijn (minder dan 10%) gescheurd
Categorie 2: spiervezels zijn 10-50% gescheurd
Categorie 3: spiervezels zijn 50-100% gescheurd (tot volledige ruptuur).

gradaties spierscheuring kuit

Heb je op een andere plaats een spierscheuring? Bekijk hier het artikel over spierscheuringen.

Hoe ziet een spierscheuring van de kuit eruit?

Er zijn 2 kuitspieren in het onderbeen: de musculus gastrocnemius en de musculus soleus. De gastrocnemius is een tweekoppige spier en de soleus is een scholvormige spier en ligt anatomisch gezien ‘onder’ de gastrocnemius spier. Wanneer er dus in één van deze spieren een (gedeeltelijke) scheuring optreedt, spreekt man van een spierscheuring van de kuit. Dit wordt ook wel een zweepslag genoemd. Meestal bevindt de scheuring zich in de binnenste kop van de musculus gastrocnemius.

Wat zijn de oorzaken van een spierscheuring?

Anatomie zweepslag

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. In alle gevallen is het een acute overbelasting op de spier. Dit kan een impact van buitenaf zijn, bijvoorbeeld door een ongeluk of val, maar ook kan het tijdens het inzetten van een sprint of sprong ontstaan. Bovendien kan door langdurige overbelasting op de kuit de spier zo beschadigd raken dat er uiteindelijk maar een relatief kleine overbelasting hoeft op te treden om de spierscheuring te veroorzaken.
Er zijn een aantal factoren die de kans op een zweepslag vergroten, zoals een enkelgewricht dat vastzit, een te korte of verkeerde warming-up, een te snelle trainingsopbouw, slecht schoeisel, eerder kuitletsel, etc.

Wat zijn de symptomen?

Op het moment van scheuren kan men een felle pijn in de kuit voelen. Sommige mensen beschrijven dit alsof ze een ‘tik’ tegen de kuit krijgen. Bij een flinke scheuring kan men tevens een ‘knappend’ geluid ervaren. Er kan een hematoom (bloeduitstorting en zwelling) optreden en vaak is het palperen van de kuit erg pijnlijk. Ook rek op de kuit is vaak erg vervelend.
De mogelijkheid om na een scheuring nog te kunnen lopen is afhankelijk van de scheuring. Bij een categorie drie scheuring is dit vaak niet mogelijk.

Wat is de behandeling?

Op het moment van scheuren treedt er vrijwel direct zwelling en eventueel een blauwverkleuring op. Het is belangrijk om te koelen en eventueel een drukverband aan te leggen om de zwelling te beperken. Ook is het van belang de eerste dagen regelmatig uw kuit hoog te leggen om de afvoer van vocht te bewerkstelligen.
De eerste dagen moet de kuitspier zo min mogelijk belast worden. Wel is het belangrijk om de doorbloeding in de kuit op gang te houden. Dit kan u doen door uw tenen en enkels onbelast en rustig te bewegen.
Na enkele dagen is de ontstekingsfase van het bindweefsel voorbij en kan de belasting rustig aan opgebouwd worden. Dat houdt in dat u eerst weer begint met voorzichtig lopen en wat lichte rekoefeningen. Pijn is een signaal dat u de kuitspier overbelast! Vervolgens is het belangrijk om eerst de mobiliteit van de kuitspier op te bouwen alvorens de stabiliteit en kracht getraind wordt. Hieronder leest u enkele voorbeeldoefeningen voor uw herstel.
Het is raadzaam om een fysiotherapeut op te zoeken voor het herstel na de zweepslag. Ook kunt u eventueel pijnmedicatie voorgeschreven krijgen van uw huisarts. In sommige gevallen is een operatie in het ziekenhuis nodig om de scheuring te behandelen.

Fysiotherapeutische technieken die kunnen bijdragen aan uw herstel zijn:

 • Mobilisaties en manipulaties
  Dit zijn technieken waarmee de mobiliteit van het enkel- en kniegewricht geoptimaliseerd kan worden. Als één van deze gewrichten vastzit, geeft dit een grotere kans op spierscheuringen. Bij mobilisaties beweegt men het gewricht tot de eindgrens en bij manipulaties beweegt de therapeut het gewricht net even een stukje door de eindgrens heen. U kunt dan een krak of knoep horen.
 • Dry needling
  Heeft u restklachten na een spierscheuring? Of heeft u op een andere plek dan de spierscheuring ook veel spierspanning/spierknopen? Dan is dry needling wellicht iets voor u. Hierbij worden de spierknopen in uw kuitspier met een naaldje aangeprikt om ze te ‘ontladen’. Hiermee treedt er direct ontspanning in de spier op wat de kans op (herhaling van) een spierscheuring verkleint.
 • Taping
  Om de kuitspier te ontlasten en te ondersteunen kan men de kuit intapen. Dit kan met klassieke sporttape of Medical tape. Ook kan Medical tape gebruikt worden om de doorbloeding van de kuitspier te optimaliseren of het enkel- of kniegewricht te stabiliseren.
 • Oefentherapie
  Oefeningen nemen een belangrijke plaats in bij de revalidatie na een spierscheuring. Zowel mobiliteit, stabiliteit als kracht dient getraind te worden. Hieronder leest u enkele voorbeeld oefeningen.
  De hersteltijd na een zweepslag van de kuit kan variëren van 2 weken bij een categorie 1 scheuring tot 6-10 weken bij een categorie 2 of 3 scheuring.

Oefeningen na een spierscheuring van de kuit

De oefentherapie bestaat voornamelijk uit mobiliteits-, stabiliteits- en krachtoefeningen. Hieronder leest u van iedere soort oefening een voorbeeld:

 • Mobiliteit
  Ga op de onderste traptrede staan en laat de kuit langzaam naar beneden zakken. Wanneer de enkel maximaal gebogen is, houd u deze rek 15 seconden aan. Deze oefening doet u zowel met een gebogen als een gestrekte knie en voert u 3x per dag 3x achter elkaar uit. Let op: deze oefening niet doen in de acute fase van de blessure!
 • Stabiliteit
  Ga op 1 been staan ( op uw aangedane been) en maak vervolgens een kniebuiging op dit been. Herhaal dit 3 series van 8 keer. Deze oefening mag u alleen in de latere fase van uw herstel doen!
 • Kracht
  De kracht van de kuit dient weer getraind te worden. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld op uw tenen te lopen of door met uw voorvoet op een verhoging te gaan staan, uw hakken naar beneden te laten zakken en vervolgens weer omhoog te drukken. Deze oefening mag u alleen in de latere fase van uw herstel doen!

Wilt u meer oefeningen? Neem dan contact met ons op!

Wanneer kan ik weer sporten?

Dit is afhankelijk van de locatie en grootte van de scheuring. Bij een categorie 1 scheuring, kan men na enkele weken het sporten weer gedoseerd oppikken, maar bij een categorie 2 of 3 scheuring zal een langere tijd nodig zijn: 6-10 weken voordat u uw sport weer kan hervatten. Als u twijfelt, neem dan gerust contact met onze therapeuten op. Zij kunnen in uw specifieke geval bekijken wat voor u het beste is.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal