Slijtage nek (Cervicale artrose)

(ook bekend als: Cervicale artrose, Nek osteoartritis, Cervicale degeneratie, Spinale degeneratie, Cervicale spondylisis, Nek artritis)

Slijtage nek - Cervicale artrose

Slijtage aan de nek is een verslechterings proces waarbij er langzaam slijtage ontstaat aan het bot- en kraakbeen in de gewrichten van je nek. Als je vaak een onjuiste houding aanneemt, bijvoorbeeld een voorovergebogen nek (tabletnek) zal het verslechterings proces zich versnellen, waardoor de slijtage op een (te) vroege leeftijd voorkomt.

Slijtage aan de nek is zeer vervelend, pijnlijk en het beperkt je in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

 Hoe wordt slijtage van de nek behandeld?

Het hoofddoel van de behandeling is zo actief mogelijk blijven zonder toename van klachten. De kracht en mobiliteit dienen behouden te worden om achteruitgang te voorkomen. De behandeling is gericht op de toename van flexibiliteit, kracht en pijnvermindering.

Het is een degeneratieve aandoening. Dit betekent dat de slijtage niet kan worden teruggedraaid. Het beste voor de cliënt is actief blijven en een adequaat revalidatie programma ondergaan. Veel personen met milde tot middelmatige cervicale degeneratie ervaren vaak weinig tot geen klachten wanneer zij correct omgaan met hun lichaam. Ontstaan er echt wel klachten? Dan dient er een nieuwe balans gevonden te worden tussen belasting en de belastbaarheid van de nek en is een revalidatie programma aangewezen. Verschillende onderdelen van dit revalidatie programma kunnen zijn:

Wat is slijtage van de nek?

Cervicale artrose (slijtage nek) is een degeneratief proces waarbij er graduele slijtage is van de gewrichten in de nek (bot en kraakbeen). Dit kan zich voordoen na een specifiek letsel of door langdurige overbelasting. Het komt relatief veel voor en speelt meestal op na het 60ste levensjaar.

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via twee soorten gewrichten. Deze gewrichten zijn de facetgewrichten, die de buitenkanten van de wervels verbinden, en de tussenwervelschijven, die tussen de wervels liggen. De wervels hebben in het midden een groot gat. In het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen.

Wanneer men ouder wordt kunnen er degeneratieve veranderingen optreden in de wervelkolom. Deze degeneratieve veranderingen kunnen bestaan uit: het dunner worden van de tussenwervelschijf, vermindering van kraakbeen, het ontstaan van botachtige uitsteeksels (osteofyten) en het verdikken van bot. Deze degeneratieve veranderingen worden ‘Cervicale artrose’ genoemd. Als deze aandoening zich verder ontwikkeld, kan dit leiden tot vernauwing van het spinale kanaal en in sommige gevallen kan er druk op het ruggenmerg en spinale zenuwen ontstaan. Dit kan resulteren in een aantal verschillende symptomen en dient door een fysiotherapeut en arts onmiddellijk geëvalueerd en behandeld te worden.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen die slijatge in de nek ontwikkelen gradueel klachten door slijtage. In minder ernstige gevallen zal een persoon met cervicale degeneratie weinig tot geen pijn of klachten ervaren. Wanneer deze aandoening verergert, kan er stijfheid en pijn in de nek ontstaan met vermindering van de bewegelijkheid van de nek. Bij ernstige gevallen waarbij er problemen ter hoogte van het spinale kanaal ontstaan, kan men een verdoofd gevoel, krachtverlies of tintelingen ervaren in de nek, bovenrug, schouders, armen of handen. In sommige gevallen kan er bijkomend hoofdpijnklachten (spanningshoofdpijn) optreden.

Personen met deze aandoening ervaren gewoonlijk een toename van symptomen tijdens activiteiten waarbij de nek langdurig of herhaald in een gebogen of gestrekte positie wordt gehouden. De klachten kunnen ook toenemen tijdens langdurig onderuitgezakt zitten, tillen en eindstandige nekbewegingen. Vaak is er een afname van klachten wanneer men rustig ligt of warmte gebruikt op het nekgebied.

Factoren die bijdrage aan het ontwikkelen van deze blessure

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van cervicale artrose kunnen zijn:

Op deze manier kan de diagnose gesteld worden.

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan wordt meestal gebruikt om de diagnose te bevestigen en in sommige gevallen kan een CT scan, bot scan of MRI scan geïndiceerd zijn om de ernst vast te stellen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (5)

 • Numiscado

  09 maart 2015 op 10:07 | #

  Graag wil ik hier ook mijn verhaal doen ,
  Diagnose was over 4 jaar artrose in nek en schouders , door jarenlange overbelasting van nek en schouders , beroepshalve ben ik 40 j postbode geweest ben .
  Vandaar al die jaren de overbelasting , Nu blijk ik ook nog artrose te hebben op de heupgewrichten , Artose is slijtage door overbelasting , maar hoe geraak ik van die pijn af . Massage , osteopaat of kiné of infrarood cabine ? ik weet niet waar ik voorsta en weet ook niet waar te beginnen . Heeft hier nog iemand met dezelfde kalchten of vragen ???

  met vriendelijke groet ,
  Eddy

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   24 maart 2015 op 19:56 | #

   Beste Eddy, de slijtage van je nek wordt helaas niet meer beter. Waar wij als fysiotherapeut wel voor kunnen zorgen is een optimale spanning in de nekspieren en bewegelijkheid van de cervicale wervelkolom (nek). Dit doen we door middel van mobilisatie en eventueel dry-needling therapie (vorm van triggerpointtherapie). Ik hoop je zo een beetje op weg geholpen te hebben. Gr Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Leila

  27 november 2014 op 21:49 | #

  Hallo, ik wilde graag reageren op Thoon. Ik loop al 8 jaar met hoofdpijn, waarvan het afgelopen jaar hevige hoofdpijn. Maar wat me opviel was dat u zei dat u het bonzen van uw hart hoor. Eindelijk iemand gevonden die dat ook heeft. Niemand herkende of kende dit. Ik heb artrose in mijn nek en ws kan de hoofdpijn daar van komen. Ik ben in behandeling bij de pijn poli. Tot nu toe nog geen baat bij de blokkade die gezet is in mijn nek. Volgende week weer een nieuwe poging.

  antwoord

 • thoon de glee

  09 september 2014 op 19:14 | #

  ik heb erg veel pijn in rechter schouder ,nek en met name erg veel misselijk makende hoofdpijn achter in de schedel en bij het rustig zitten of liggen een gevoel van een ontsteking in de nek/acherhoofd zo voel ik het bonzen van de hartslag ,het voelt net of wil het bloed niet naar of van het hoofd.
  Ik heb al div therapeuten enz. bezocht.o.a. fysio,manuele,dryneedling en pijnbestrijding.
  maar helaas geen resutaat.
  mijn vraag nu aan u hebt u nog een goed advies.
  hoogachtend . Th de Glee.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 september 2014 op 08:31 | #

   Beste Thoon, wij kunnen zo niet beoordelen wat het beste voor u is. Daarvoor moeten we duidelijk uw klachten in kaart brengen middels een uitgebreide anamnese en onderzoek. Ik hoop dat u dit begrijpt. U kunt altijd een afspraak bij ons maken voor een second opinion!

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal