Slijmbeursontsteking knie

(Ook bekend als: bursitis knie)

slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeursontsteking kan op verschillende plekken van het lichaam ontstaan. Vaak zien we een slijmbeurontsteking in de knie acuut ontstaan na bijvoorbeeld een val of langdurig zitten op de knie. De knie wordt meestal direct dik en het is pijnlijk om op je knie te gaan zitten. Het is een vervelende blessure die wanneer je er goed mee omgaat in een aantal weken weer volledig kan herstellen. Het is raadzaam om altijd even contact op te nemen met een fysiotherapeut. De specialist kan je specifiek advies geven en het herstel bespoedigen.


Bekijk de video over de slijmbeursontsteking van de knie!


Wat is het een slijmbeursontsteking van de knie?

Een slijmbeurs is een zakje gevuld met geleiachtige vloeistof. Een slijmbeurs wordt ook wel een bursa genoemd en wanneer deze ontstoken raakt, spreekt men van een bursitis. De functie van een slijmbeurs is het voorkomen van frictie/wrijving tussen bepaalde lichaamsdelen. Het is dus een soort stootkussentje. Er bevinden zich verschillende slijmbeurzen rondom de knie. De slijmbeurs die aan de voorzijde van de knie ter hoogte van de knieschijf zit, is de bursa prepatellaris. Wanneer deze ontstoken raakt, wordt dit ook wel een ‘bidknie’ genoemd, omdat men bij het bidden precies op de slijmbeurs van de knie steunt. In onderstaand artikel leest u de symptomen, oorzaak en behandeling van de ‘bidknie’.

De slijmbeursontsteking van de knie & zijn symptomen?

De voornaamste klacht is een drukkende en/of stekende pijn aan de voorzijde van de knie. Ook kan de bursa zwellen waardoor er een verdikking zichtbaar wordt ter hoogte van de knieschijf. Door de pijn en zwelling kan de beweeglijkheid van de knie afnemen en kan buigen en strekken van de knie moeilijker worden. De knie kan daardoor verstijven. Lopen zal in veel gevallen de klachten verergeren. De huid op en rondom de knieschijf kan warm aanvoelen door de ontsteking. Bij een slijmbeursontsteking veroorzaakt door een bacterie kan de huid ter hoogte van de knieschijf rood worden.

Wat is de oorzaak?

De ontsteking van de slijmbeurs kan een bacteriële ontsteking zijn of het gevolg van overbelasting. In veel gevallen is overbelasting de oorzaak. Ook kan reumatoïde artritis leiden tot een slijmbeursontsteking.
Bij een overbelasting van de bursa, bijvoorbeeld door een val of klap op de knieschijf of door langdurig, herhaaldelijke druk op de knieschijf, kan er ook een ontsteking ontstaan. Een slijmbeursontsteking van de knie wordt daarom vaak gezien bij schoonmakers of bij mensen die in de bouw werken en hierbij veel op hun knieën zitten. Zij steunen namelijk langdurig op de knieschijf en daarmee op de slijmbeurs. Ook sporters die veel op hun knieën steunen, zoals worstelaars en judoka’s, kunnen deze blessure ontwikkelen.


"De diagnose kunnen we het beste bevestigen middels echografie"

echo slijmbeursontsteking knie


Wat is de behandeling?

Fysiotherapie kan uitkomst bieden wanneer uw slijmbeursontsteking niet vanzelf overgaat. Ook als u het idee heeft dat uw herstelproces niet optimaal verloopt, kunt u een fysiotherapeut raadplegen. Medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen ook onderdeel zijn van de behandeling. Neem dit wel alleen in overleg met uw huisarts. Koelen kan helpen om de pijn bij de knieschijf te verminderen. In sommige gevallen kan het plaatsen van een corticosteroïdeninjectie zinvol zijn. Ook dit kunt u samen met uw arts beoordelen. Soms is een operatie nodig als andere behandelingen niet (voldoende) werken.
Indien u naar een fysiotherapeut gaat, zal die eerst een vraaggesprek voeren en een lichamelijk onderzoek doen om te kijken wat er aan de hand is en wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Daarna komt de therapeut met u tot een behandelplan. Hieronder leest u welke technieken een onderdeel van dit behandelplan kunnen zijn.

 • manuele mobilisaties/manipulaties
  Zit het kniegewricht vast of is de beweeglijkheid van de knieschijf verminderd? Dit kan nadelig zijn voor uw herstel. Daarom is het belangrijk deze gewrichten te mobiliseren. Bij mobilisaties beweegt de therapeut uw gewricht tot de eindgrens en bij manipulaties wordt het gewricht net door de eindgrens heen bewogen en hoort u een ‘krak’ of ‘knoep’. 
 • oefentherapie
  Het doen van oefeningen voor de spieren rondom de knie kan bijdragen aan het herstel. Het kan namelijk zijn dat de ene spier juist geactiveerd moet worden, terwijl de andere spier juist te veel doet. Om deze balans rondom de knieschijf te herstellen kan oefentherapie zinvol zijn. 
 • dry needling/triggerpoint therapie
  Wanneer u spierknopen in uw spieren rondom de knie heeft, kan dry needling en triggerpoint therapie zinvol zijn. Hierbij worden de knopen ‘ontladen’ en worden afvalstoffen afgevoerd, zodat de spieren beter kunnen ontspannen. 
 • massage
  Indien u veel afvalstoffen in uw beenspieren heeft, kan massage helpen om deze af te voeren en de doorbloeding in de spieren te stimuleren. Het is wel van belang dat de therapeut samen met u nagaat wat de oorzaak van deze ophoping van afvalstoffen is. Dan kan men de oorzaak gaan aanpakken en herhaling van klachten voorkomen. 
 • taping
  De stand van de knieschijf kan men indien nodig corrigeren met medical tape. Dit is rekbare tape waardoor uw knie nog steeds bewegingsvrijheid heeft, maar de therapeut deze wel kan sturen. Wanneer er sprake is van een spierdisbalans van de betrokken beenspieren, kan men deze ook behandelen met medical tape door de ene spier te activeren en de andere spier juist tegengesteld te tapen waardoor deze meer zal ontspannen. 
 • shockwave therapie
  Bij shockwave therapie worden er hoogenergetische geluidsgolven afgegeven ter hoogte van de bursa om zo het lokale herstelproces te versnellen. Binnen onze praktijk bieden wij shockwave therapie vooralsnog alleen op de locatie in Berghem aan. 
 • adviesgesprek over belasting/belastbaarheid
  Een belangrijk onderdeel van het herstel is het vermijden van druk op de knieschijf. Inzicht krijgen in welke activiteiten belastend zijn voor uw knie is erg belangrijk. Daarnaast kan de therapeut met u nagaan of u bijvoorbeeld sportactiviteiten te snel heeft opgebouwd of dat veranderingen op het werk van invloed zouden kunnen zijn geweest. De therapeut zal u over deze onderwerpen adviseren.

Sporten met een slijmbeursontsteking in de knie

Houd er rekening mee dat u tijdens uw herstelperiode druk op de knieschijf zo veel mogelijk moet voorkomen. Sporten waarbij deze druk ontstaat, kunt u beter vermijden. Twijfelt u of u kunt blijven sporten? Neem dan gerust contact met ons op!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal