Slijmbeurs ontsteking bij de hiel

(Ook bekend als: Achilles bursitis, Slijmbeursontsteking bij de achillespees)

Achilles bursitis Slijmbeursontsteking hiel

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel ervaar je pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het doen van activiteiten (wandelen, rennen, springen), maar ook tijdens de rust na een activiteit. De slijmbeursontsteking van de hiel is goed te behandelen. In de meeste gevallen zijn mensen in een aantal weken weer terug op activiteiten niveau.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking van de hiel behandelt?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Schoeisel advies
 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpoint therapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Stretching
 • Hielverhoging
 • Compressie bandage
 • Gewricht mobilisatie
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, balans en kracht te bevorderen
 • Biomechanische correctie
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Anti-inflammatoir advies
 • Shockwave therapie

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Ultrasound, Röntgenfoto’s, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie, drainage van de slijmbeurs of verwijzing naar een gespecialiseerde arts of een podotherapeut. De podotherapeut kan soms aangepast schoeisel adviseren, om de biomechanica van de voet te verbeteren.

Lees meer over enkelklachten


Wat is slijmbeursontsteking van de hiel?

Een slijmbeursontsteking van de hiel ofwel een achilles bursitis is een aandoening, waarbij er schade en inflammatie van de slijmbeurs optreedt ter hoogte van de hiel. De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje is gelokaliseerd achter de achillespees en kan pijn veroorzaken in de hielregio.

Een slijmbeurs is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een slijmbeurs gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel.

De spiergroep aan de achterkant van het onderbeen worden de kuitspieren genoemd. Deze groep bestaat uit twee verschillende spieren. Deze spieren hechten beide via de achillespees aan op het hiel bot. Tussen de achillespees en de huid ligt een slijmbeurs, genoemd de achilles bursa.

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Deze spanning zorgt ervoor dat de achillespees tegen de bursa aan schuurt. Wanneer een object (bijvoorbeeld een schoen) druk geeft op de hiel, kan dit extra frictie geven op de achilles bursa. Wanneer deze frictie vaak gebeurd of erg krachtig is, kan er irritatie en inflammatie van de bursa ontstaan. Deze aandoening wordt een achilles bursitis genoemd. (Let op! Er is een verschil tussen Achilles bursitis en Retrocalcaneal bursitis)

Wat zijn de oorzaken?

Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten. Personen met een achilles bursitis ervaren meestal pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens verschillende activiteiten, zoals: wandelen (vnl berg op), traplopen, rennen en springen. Vaak neemt de pijn toe wanneer men stopt met de activiteit (tijdens rust). Ook is de pijn vaak erger gedurende de nacht of morgensvroeg. De pijn kan ook toenemen wanneer men strakke of juist erg losse schoenen draagt, die soms langs de bursa schuren. Andere klachten kunnen zijn: zwelling, overgevoeligheid en drukpijn.

Achilles bursitis ontstaat meestal door herhaalde of langdurige frictie van de huid over de achillespees. Ook kan overbelasting door overmatige kuitsamentrekking (lopen, rennen etc.) bijdrage aan het ontwikkelen van deze aandoening. Soms, kan deze aandoening zich ook plots ontwikkelen, indien er een harde kracht direct op de bursa wordt uitgeoefend (bijvoorbeeld een trap).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, CT scan of Echografie zijn soms nodig om de diagnose te bevestigen.

Wat is de prognose?

De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren(meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

 

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten; te veel of verkeerde training of activiteit, slecht schoeisel, abnormale voetbiomechanica, spierzwakte, spierdisbalans, gewricht stijfheid (van het enkelgewricht), verkorte spieren (voornamelijk de kuitspieren), botabnormaliteit van het hielbot, inadequat herstel van sport/activiteiten, inadequate warming-up, inadequate revalidatie van eerdere achilles letsel, veranderingen in training condities or trainingsondergrond, slechte ren-techniek, slechte bekken- en core stabiliteit, slechte proprioceptie of balans, overgewicht

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (3)

 • Monique Seelen

  16 november 2017 op 20:47 | #

  In de zomervakantie gingen wij met een lift met gesloten karretjes de berg op. Ik ben toen met mijn hak onder zo'n karretje blijven steken. Ik had gelukkig goede bergschoenen aan. Ik heb, boven aangekomen, gewoon mijn wandeling verder naar boven kunnen maken. 's Avonds toen ik de schoenen uit deed, viel het lopen tegen en deed mijn hak wel erg pijn. Ik dacht zelf dat de hak flink gekneusd was en heb er verder ook niets mee gedaan. De rest van de vakantie kon ik met goede sokken in de wandelschoenen wel iedere keer de bergen in. Ik had ook na thuiskomst nog last van mijn enkel, maar dacht nog steeds dat het een kneuzing was. Het feit is dat ik toen een gynaecologische operatie moest ondergaan en veel pijnstillers gehad heb. Uiteraard voelde ik toen mijn hak ook. Niet meer. Na het stoppen met die pijnstilling kwam meteen de pijn in de hak weer terug. Ik ben toen naar de huisarts gegaan, die hielspoor constateerde en mij aanbevolen om zooltjes te laten aanmeten. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan, omdat heel veel mensen die hielspoor gehad hadden mij dit hadden ontraden. Mij werd shock wave therapie aanbevolen. Hier ben ik inmiddels een aantal keren geweest en de eerste keer is er ook een echo gemaakt. De chiropractor constateerde ook hielspoor, al was het niet zo erg. Met lopen heb ik op die plaats absoluut geen pijn. Ik heb alleen pijn aan de rand van de hak en vaak straalt het uit naar beide zijkanten van de hak. De chiropractor zei ook dat ik een fat pad syndroom heb. Toch vraag ik me af of het niet ook een slijmbeursontsteking kan zijn. Mocht het toch een fat lab syndroom zijn, komt dit dan ooit goed met shock wave therapie of blijft die pijn voorgoed, ik draag momenteel, om de pijn wat te verzachten, wel gelhakjes. Ik heb daar goeie van gekocht, maar ik blijf toch op mijn tenen lopen, omdat de pijn blijft. Daar komt bij dat ik mijn rug weer ga voelen. Daar was de pijn weggenomen door aan beide zijde naast de ruggenwervel de zenuw te blokkeren. Ik heb nl. scoliose, een holle rug eb arthroscopische in de rug. Wat is uw advies? Alvast bedankt.

  antwoord

 • Henny van de Ven

  09 september 2017 op 14:17 | #

  Vraag: ik heb nu ruim een jaar last van mijn rechterachillespees. Eerst behandeld door fysio volgens protocol door de kuit los te maken maken. Weinig resultaat. Echo en foto's laten slechts irritatie zien, maar geen sprake van slijtage of andere ernstige aandoening aan de rechterachillespees. Daarna ook via sportarts injecties (2x) en diclofinackuur. Dat hielp weinig. Nu 6x behandeling via shockwavetherapie bij de fysio. De klachten waren aanvankelijk voor 80% verminderd. Sinds enkele weken weer het hardlopen opgepakt (met zorgvuldige opbouw) en sinds enkele dagen weer veel last na inspanning: hardlopen en wandelen in de stad (waarschijnlijk via knelling van schacht van (rechter) confectieschoen). Mijn vraag: wat kan ik nu het beste doen en wat is jullie advies

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   11 september 2017 op 07:10 | #

   Beste Henny,

   Wat een vervelend verhaal zeg. Wat me niet helemaal duidelijk is of je een slijmbeursontsteking hebt of meer een achillespees tendinopathie? Heb je ook een excentrisch programma gehad voor je achillespees?
   Als ik je verhaal zo lees zijn de klachten wel bijna weg geweest. Hoe lang is je revalidatie-/ rustperiode geweest?

   Succes!

   Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal