Scheenbeenvliesontsteking (shin splints)

(ook bekend als: MTSS, Mediaal tibiaal stress syndroom, Shin splints, Tractie periostitis, Springers schenen)

scheenbeenvlies ontsteking

Een scheenbeenvliesontsteking komt veel voor bij sporters die veel lopen, rennen of springen. Denk heirbij aan hardlopers en voetballers. Mensen die last hebben van deze blessure ervaren pijn of stijfheid aan de binnenzijde van het scheenbeen. Over het algemeen herstellen mensen middels fysiotherapeutische behandelingen goed.


Wat houdt een scheenbeenvliesontsteking in?

 

Terminologie van de Shin Splints

Shin splint is een overkoepelende term van overbelastingklachten van het scheenbeen. Onder deze term vallen verschillende aandoeningen zoals, zoals: MTSS, compartimentsyndroom, myositis, periostitis, etc. Het Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een meer specifieke beschrijving van één van deze scheenbeen aandoeningen. MTSS kan soms in combinatie voorkomen met andere oorzaken van scheenbeenpijn, zoals tibia stress fractuur en het compartimentsyndroom.

Hoe wordt een scheenbeenvliesontsteking behandeld?

De meeste personen met scheenbeenvliesontsteking reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. De herstelperiode kan variëren van een aantal weken tot vele maanden en is afhankelijk van de ernst van de blessure, de tijdsduur dat de blessure aanwezig is en de kwaliteit van de behandeling.

Fysiotherapeutische behandeling voor personen met deze blessure schept voorwaarde voor herstel, zorgt voor een optimale uitkomst en vermindert de kans van het her optreden van de blessure. Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), Dry Needling therapie, triggerpointtherapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans), aanpassen van activiteiten, Medical taping, shockwave therapie, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt.


Wat is scheenbeenvliesontsteking?

Shin splint ofwel een scheenbeenvliesontsteking is een veel voorkomende hardloopblessure, waarbij schade en ontsteking van het aanhechtende bindweefsel op het scheenbeen plaatst vindt.

De spiergroep aan de achterkant van het onderbeen wordt de kuit genoemd. De diepe kuitspieren (m. flexor digitorum longus, m. flexor hallicus longus, m. tibialis posterior en m. soleus) hechten via bindweefsel aan op de binnenzijde van het scheenbeen op het beenvlies. Wanneer de kuitspieren samentrekken ontstaan er trekkrachten op het beenvlies. Wanneer de spanning te groot/krachtig is of herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan het beenvlies geïrriteerd raken. Deze irritatie kan resulteren in een ontsteking en pijn en wordt het Mediale tibiaal stress syndroom (MTSS) genoemd. MTSS is in de volksmond beter bekent als de algemene term: Shin splint of scheenbeenvlies ontsteking.

Wat zijn tekens & symptomen van een scheenbeenvliesontsteking?

scheenbeenvlies ontsteking

Personen met deze blessure ervaren pijnklacht aan de binnenzijde van het scheenbeen. Bij minder ernstige gevallen ervaart men alleen lichte pijn of stijfheid aan de binnenkant van het scheenbeen. Deze pijn neemt toe tijdens rust NA een activiteit die een grote trekkracht op het beenvlies uitoefent. De pijnklacht kan afnemen wanneer men een tijdje beweegt (na de warming up). Wanneer de aandoening langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen en kan men juist meer last krijgen tijdens sport en activiteiten. In ernstige gevallen zal men licht mankend lopen, omwille van de pijnklacht in het onderbeen.

De pijnklacht kan worden opgewekt wanneer men druk uitoefend op de binnenzijde van het onderste deel van het scheenbeen. Ook kunnen er verdikkingen en spierspanningen worden waargenomen in de pijnlijke regio. In ernstige gevallen kan er zwelling, roodheid en warmte aanwezig zijn.

Scheenbeenvliesontsteking ontstaat typisch door overmatig lopen (voornamelijk berg op), rennen of springen en komt dus veel voor bij hardlopers en voetballers. Bijdragende factoren in het ontstaan kunnen zijn: een te korte en/of gespannen kuitspier, plat- of holvoeten, slecht schoeisel, slechte training(opbouw), overgewicht, trainen op een harde ondergrond en overbelasting.


De oorzaak van shin splint

Te intensief- en eenzijdig sporten is een van de grootste oorzaken van shin splints. Wanneer we te snel beginnen en de belasting te snel opbouwen kunnen we al klachten krijgen. Bij het trainen op een harde ondergrond ontwikkelen we vaak eerder klachten.
Shin splints is een typische geval van een overbelastingsblessure. Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken van het overbelasten van je onderbeen. De fysiotherapeut zal in het onderzoek nagaan wat de mogelijk oorzaak is en deze gaan elimineren. Mogelijk oorzaken kunnen zijn:
1. Slechte schoeisel: wanneer de schoenen niet voldoende ondersteuning bieden aan het voetgewelf, zal de voet meer naar binnen zakken waardoor er meer spanning komt op het scheenbeen.

2. Een van de vele oorzaken (die vaak onderschat wordt) is overgewicht. Wanneer we in korte periode, te snel en te zwaar worden, ontstaat er een te grote belasting op onze onderbeenspieren.

3. Een beenlengteverschil kan invloed hebben op de belasting van je voet. De onderbeenspieren worden te veel belast waardoor er shin plints kan ontstaan.

4. Wanneer je teveel naar binnen kantelt met je voet, spreken we over een pronatiestand. In de volksmond hebben we het ook wel over platvoeten. Wanneer de voet naar binnen kantelt, gaat de knie ook naar binnen. Hierdoor ontstaat er een valgiserende knie (x-benen). Door de verkeerde stand worden je onderbenen weer verkeerd belast.

5. Bergwandelen kan shin splint veroorzaken, vooral door de zware belasting van het scheenbeen tijdens de afdalingen en het heuvel op lopen (traplopen soms ook).
Het gevolg van deze oorzaken is dat de spieren in het onderbeen alle krachten niet goed meer kunnen opvangen. De aanhechting van het botvlies aan de spieren raakt daardoor geïrriteerd en kan ontstoken raken.

Hoe wordt de diagnose 'scheenbeenvliesontsteking' gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut. Een MRI, RX scan, bot scan, ultrasound, of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en andere aandoeningen, zoals: Compartimenten syndroom of een Tibia stress fractuur, uit te sluiten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (8)

 • Nina

  15 februari 2018 op 14:12 | #

  Beste,

  Afgelopen zaterdag had ik weer mijn eerste voetbal wedstrijd van de competitie. Maar na die wedstrijd heb ik tot vandaag (donderdag) nog steeds last van mijn schenen... Is het handig om naar een fysiotherapeut te gaan of zal ik het nog even afwachten.

  Sportieve groet,
  Nina

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 februari 2018 op 10:34 | #

   Beste Nina,

   Ja altijd even naar laten kijken. Een scheenbeenvliesontsteking kan een vervelend probleem worden. Wanneer je de oorzaak van de aandoening laat onderzoeken kun je dit oplossen en voorkom je deze blessure in de toekomst.

   Succes!

   antwoord

 • Stef

  13 februari 2018 op 16:29 | #

  Beste, wat is de hersteltijd voor deze blessure. Kan het dat de klachten, na behandeling met de nodige rust, terugkeren na bv een half jaar?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 februari 2018 op 10:31 | #

   Hoi Stef,

   Dit is afhankelijk van de ernst en is ook per individu verschillend. Daarnaast is het belangrijk hoe je zelf omgaat met blessure. Volg je de instructie wel goed op van de fysiotherapeut? Is de oorzaak van je probleem bekend?

   Succes!

   antwoord

 • betty

  08 april 2017 op 20:23 | #

  ik heb al een goede 5 weken last van mijn scheenbeen en kuit. Hardlopen doe ik hierdoor niet meer toen een aantal weken geen last gehad omdat ik ook niet zo erg geel liep. Maar vandaag wezen winkelen en jawel mijn scheenbeen en kuit doet weer ontzettend zeer. Poosje gezeten en dan kan ik niet meer op die poot staan ai pijnlijk dat dat is

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   09 april 2017 op 07:52 | #

   Beste Betty, bij een scheenbeenvliesontsteking van je onderbeen is het belangrijk dat je de belasting in de eerste fase reduceert. Je moet eerst goede voorwaarden creëren voor herstel, zodat je vervolgens de belastbaarheid weer kunt opvoeren. Het is raadzaam om met deze blessure contact op te nemen met een fysiotherapeut. De specialist kan een uitgebreid onderzoek en kijken wat de oorzaak is van je klachten. Je moet natuurlijk altijd de oorzaak van de klachten aanpakken. Succes! Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Mosselmans Gunther

  16 januari 2017 op 20:20 | #

  Beste
  Ik heb een vraagje
  Een collegatrainer zonder verdere medische achtergrond duwt een ontsteking uit het scheenbeenvlies van jonge atleten. Ik heb mijn bedenkingen bij dit type van behandeling alsook bij de medische achtergrond die men hiervoor dient te hebben
  Zou U mij hierover uw gedacht kunnen geven aub

  Alvast hartelijk dank!

  Sportieve groeten,
  Gunther

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 januari 2017 op 10:42 | #

   Beste Gunther, een scheenbeenvliesontsteking is een ontsteking van het botvlies waar de spieren aanhechten. Meestal zit de pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. Wat deze man doet is hoogst waarschijnlijk eerst meer 'schade' aanrichten in het wondgebied, met als doel opnieuw de ontstekingsreactie op te wekken. De ontsteking eruit duwen gaat niet, want een ontsteking is een normale reactie van het lichaam wanneer er schade is. Wat mijn advies is om goed rust te houden (geen schokbelasting) en veel te koelen. Wanneer de drukpijn weg is en er geen klachten meer zijn kan de belastbaarheid opgebouwd worden. Let op! dit zijn meestal lastige blessures die lange tijd in beslag kunnen nemen. Succes.... Mvg Maikel Korbmacher (ps. laat hem contact opnemen met een goede fysiotherapeut!)

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal