Posturaal syndroom – Houding gerelateerde rugklachten

(Ook bekend als: houding gerelateerde rugklachten)

Houding gerelateerde rugklachten

Wij als fysiotherapeuten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om klachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen, die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Dit, terwijl deze klachten voorkomen kunnen worden door de juiste houding aan te nemen. Maar wat is nou de juiste houding? Dat ontdek jij hier! Lees snel verder...

 

Bekijk in deze animatie de consequenties van een verkeerde houding.


Hoe bereik ik een ‘Goede houding’?

Een goede houding is een houding waarin de spanning op de gewrichten van de wervelkolom minimaal is en er dus geen pijnklachten aanwezig zijn. De algemene regel luidt: ‘Een rechte lijn van het oor naar de schouder naar de heup’. Hieronder volgen een aantal handige tips om een goede houding aan te nemen:

  • De juiste zithouding: Het is belangrijk om de stoel ergonomische af te stellen zodat een optimale houding wordt stimuleert. Het zitvlak moet tegen de rugleuning steunen en de onderrug kan worden ondersteund met een klein kussentje. De schouders zijn licht naar achter bewogen en de kin is in een lichte knik naar beneden bewogen. De hoogte van de stoel is perfect wanneer de heupen en de knieën beide in een hoek van 90 graden staan. Probeer voldoende van houding te wisselen. Daarmee bedoelen we niet ‘verzitten’, maar het echt veranderen van houding. Ga even staan, loop een stukje etc. Houd de rug in beweging.
  • Staan: De houding kan worden getest door met de rug tegen de muur aan te staan. Zorgt er voor dat de hielen, bil, schouders en achterhoofd in contact zijn met de muur. De onderrug hoort in een lichte boog te staan.
  • Liggen: We kunnen op onze rug, zij of buik liggen. hieronder worden alle drie de vormen uitgelegd. Ruglig zorg ervoor dat het kussen ook de nek ondersteunt. Zijlig: lig zo recht mogelijk. Probeer geen foetus houding aan te nemen, maar zorg dat het lichaam op één lijn blijft liggen. Een kussen tussen de knieën zorgt ervoor dat er minder spanning op zowel de rug als het bekken komt te staan. Buiklig wordt afgeraden. Deze houding brengt een hoge spanning op de nek, gezien deze zich langdurige in een maximaal geroteerde stand bevindt.

Meer lezen over de behandeling van rugklachten.


Wat is het posturaal syndroom

Het posturaal syndroom is een aandoening waarbij de rugklachten worden veroorzaakt door een slechte/verkeerde houding. Er is geen sprake van schade aan het weefsel.

Een langdurig slechte zithouding of langdurige incorrecte manier van staan geeft pijnklachten in de rug. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit bevindt de onderrrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand(protractie). Dit zorgt voor spanning op de rug gewrichten met als mogelijk gevolg (zeurende) pijnklachten in de rug en/of men kan nekklachten of hoofdpijnklachten ontwikkelen.


Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met het posturaal syndroom hebben een normale, pijnvrije bewegelijkheid van de wervelkolom. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer men langdurig een verkeerde houding aanneemt. Dit kan in zit, stand maar ook in liggende positie. De pijn is meestal een vage pijn onderin de rug en kan soms ook aanwezig zijn ter hoogte van de bovenrug of de nek. Vaak kan de pijn worden verminderd door te bewegen of te wisselen van houding. Op deze manier wordt de spanning van de gewrichten afgehaald en dus de pijnklacht verminderd.

Hoe wordt het Posturaal syndroom behandeld?

De meeste personen met houding gerelateerde rugklachten ervaren geen pijn wanneer zij een correcte houding aannemen. In de meeste gevallen is een houdingscorrectie alles wat nodig is om het probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie, triggerpointtherapie (dry needling), medical taping, easy taping en advisering kan een optimale houding worden bereik. Het lichaam wordt getraind om deze correcte houding aan te nemen gedurende dagelijkse activiteiten. Ook kunnen specifieke stretch en kracht oefeningen helpen om de belastbaarheid van de wervelkolom te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal