Piriformis syndroom oorzaak van Ischias

(Ook bekend als: piriformis spier syndroom, piriformis dysfunctie, piriformis impingement)

Piriformis syndroom

Een Ischias is een naam van een zenuw. Deze zenuw loopt vanuit onze wervelkolom in de heup en aan de achterzijde van het been tot aan de voet. Op het moment dat er druk op de zenuw komt, raakt deze geïrriteerd en spreekt met van een Ischias. Het piriformis kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van een Ischias. Immers hierbij wordt de zenuw namelijk bekneld.


Wat is het piriformis syndroom?


Wat is een Ischias?

Ischias is de naam van een zenuw die vanuit onze wervelkolom in de heup en aan de achterzijde van het been tot aan de voet loopt. Men spreekt van deze aandoening als deze zenuw geïrriteerd raakt door druk of rek in het verloop op deze zenuw. Door deze druk of rek op de zenuw kunnen we verschillende klachten krijgen. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in lage rug met uitstraling naar één kant van bil tot geheel het been.
 • Gevoelloosheid, tintelingen, een brandend gevoel en overgevoeligheid in je onderrug, billen,heupen, en zelfs je benen, enkels en voeten.

Ischias kan in veel gevallen verholpen worden middels triggerpointtherapie / dry needling therapie.

Ischias vs piriformissyndroom


Het piriformis syndroom

Dit syndroom kan een oorzaak zijn van ischias, waarbij de grote beenzenuw (nervus ischiadicus) bekneld wordt. Deze beknelling komt doordat de nervus ischiadicus verloopt tussen de piriformisspier en het bot van het bekken. Normaal heeft de nervus ischiadicus voldoende ruimte en wordt deze dus niet bekneld, maar wanneer het bekken in een verkeerde stand staat of de piriformisspier te gespannen staat, kan de nervus ischiadicus afgekneld worden. Dit kan dan bovenstaande symptomen veroorzaken.

Wat zijn tekens & symptomen?

Wanneer er druk staat op een zenuw wordt deze zenuw slechter doorbloedt. Door de verminderde doorbloeding in de zenuw wordt de zenuw niet meer goed gevoed. Je kan dit vergelijken met een tuinslang: wanneer je erop gaat staan, kan er minder water doorheen stromen. Door deze verminderde doorbloeding kunnen we verschillende soorten klachten krijgen, zoals; gevoelloosheid, erectiestoornis, tintelingen in de benen, pijn in bil, uitstralende pijn naar bil, (achterzijde) been van bil tot voet, anus, rectum, en genitaliën.

Onjuiste diagnoses De meeste artsen gaan er vaak van uit dat ischias veroorzaakt wordt door druk op de nervus ischiadicus ten gevolgen van een bulging disk (uitpuilende tussenwervelschijf), artrose of scheefstand/ blokkades in de wervelkolom. Regelmatig komt het dan ook voor dat mensen onnodig geopereerd worden, zonder resultaat. Dit komt omdat de oorzaak van de pijn niet in de wervelkolom gelegen is. De artsen Travel en Simons zijn van mening dat de traditionele oplossing voor ischias en het pririformis syndroom te duur zijn en een te hoog faalpercentage hebben. Zij beweren dat triggerpoints vaak de oorzaak zijn van de symptomen.

Wat is de behandeling?

Als triggerpoints in de piriformisspier de oorzaak zijn van het pririformis syndroom kunnen we dit behandelen middels myofaciale technieken. Wanneer er triggerpoints ontstaan in de piriformisspier blijft deze spier gespannen en hard. Doordat deze spier gespannen staat, kan dit verhoogde druk geven op de nervus ischiadicus. Deze spanning kunnen we wegnemen middels triggerpoint- /dry needling therapie en/of rekoefeningen.

In sommige gevallen ontstaat het pririformis syndroom doordat onze bekkenhelften verkeerd staan of geblokkeerd zijn. Hierdoor komt er een verhoogde druk op de nervus ischiadicus, wat kan leiden tot het piriformis syndroom. Deze scheefstand of blokkades kunnen opgeheven worden door mobilisatie en/of manipulaties.

 

Advies om het te voorkomen

Een van de belangrijkste adviezen om het piriformis syndroom te voorkomen is veel in beweging te blijven. Inactief zijn zorgt ervoor dat onze bilspieren en bekken vastlopen. Hierdoor kan er dus druk op de nervus ischiadicus ontstaan. Ook een veel voorkomend probleem is verhoogde druk door een externe factor. Denk bijvoorbeeld aan je portefeuille in je achterzak. Wanneer je hier op zit tijdens je werk of in de auto kan dit dus ook leiden tot een beknelde zenuw.

Onze ervaring met deze blessure

In de praktijk zien we dat in de meeste gevallen dat het syndroom veroorzaakt wordt door triggerpoints in de piriformisspier. Middels dry needling therapie kunnen we deze spier snel en gemakkelijk ontspannen, waardoor de klachten snel verholpen kunnen worden. De fysiotherapeut neemt eerst een anamnese en fysiotherapeutisch onderzoek af om te kijken waar de klachten vandaan komen. Vervolgens gaan we een specifiek behandelplan opstellen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (6)

 • Jessica Satink-Verbeek

  14 december 2015 op 22:08 | #

  Wie kan mij helpen.. Ondraaglijke pijn diep in de bil met uitstraling tot onder de knie. Na een dag lichamelijke arbeid met studenten (opbouwen show, middag tapijttegels leggen van 1mx1m), ik ben docent, is dit ontstaan begin oktober. Ik ben na drie weken pijn na fysio gegaan. Na 9 behandelingen geen verbetering. Ik kan niet lang staan. Douchen trek ik bijna niet door het staan, stilstaan bij de kassa is al onhoudelijk, bij de aardappels schillen aan het aanrecht moet ik een kruk pakken Als ik op mijn hurken ga ontlast ik het even. Stukken lopen lukt niet. Bij het slapen word ik wakker van het omdraaien. Als ik zit is de pijn zo goed als weg. In mijn werk als docent kan ik het lopen en zitten afwisselen dus gelukkig mijn vak uitvoeren. ik ben 35 maar zo beperkt in mijn functioneren! Ik ben echt radeloos. Zijn injecties in de bil een oplossing? Een mri verstandig? De huisarts wijt het aan een zenuwbeschadiging die zelf moet herstellen. Na 3 maanden voel ik geen verbetering. Op dit moment alleen diclofenac. Ik ben radeloos.. Ik hoop zo dat iemand kan helpen!! Bedankt!

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 december 2015 op 14:09 | #

   Beste Jessica, het lijkt het piriformis syndroom te zijn. Ons advies is om dry needling therapie te gaan doen. Hiermee kunnen ze diep in de bil de piriformisspier beïnvloeden. In onze praktijk hebben we goede resultaten met deze therapie bij dit probleem. Als we je kunnen helpen horen we het graag. mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • van lilian van gurp

  22 juni 2015 op 14:58 | #

  Beste Maikel,
  Kwam toevallig uw webside tegen,ik heb al een jaar vreselijk veel pijn in een bil, daarvoor ben ik een hele tijd door een Fysiotherapeut behandeld dmv losmaken van de spier.
  Helaas heeft dit zelfs de klachten verergerd.bij mij zijn de klachten heel plotseling ontstaan en door fietsen en op harde stoel zitten sterk verergert.Vraag me af of een behandeling met naalden me van de pijn af kan helpen? mvg L van Gurp

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 09:54 | #

   Beste Lilian, de klachten in uw bil kunnen verschillende oorzaken hebben. Wanneer de piriformisspier de oorzaak is van uw klachten kunnen we middels triggerpointtherapie/ dry needling u waarschijnlijk wel van de pijn af helpen!

   antwoord

 • Hélène Cremers-Krijn

  14 augustus 2014 op 13:58 | #

  ik weet niet of ik hier mijn pijnlijke klacht kan neerleggen en de vraag of u weet wat er met mij aan de hand is, maar ik probeer het. Ik heb sinds een dag of 12 heel veel pijn. een vervangende huisarts dacht aan ontsteking van de slijmbeurs van de heup. Mijn eigen huisarts dacht vandaag aan hernia... dit na een oefening om op de hakken te lopen. dit kon ik met de linker voet niet. de pijn begint in de linker bil. als ik zit is het net of ik op een naad van de kleding zit. Ook in mijn linker scheenbeen, enkel en voet veel pijn. Branderige pijn. Ik kan `s nachts amper slapen. dan is de pijn het ergste. Maar ook als ik loop of zit. Wat kan het zijn? vooral..wat is eraan te doen. Ik krijg maagpijn van de krachtige pijnstillers ondanks maagbeschermers.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   17 augustus 2014 op 09:15 | #

   Beste Helene, het is erg lastig om uit dit korte verslag een diagnose te stellen. Wij zullen eerst een uitgebreide anamnese en onderzoek moeten uitvoeren om uw klachten duidelijk in beeld te krijgen. Daarna kunnen we beoordelen of triggerpoint-/ dry needling therapie een bijdrage kan leveren aan uw klachtenpatroon. U kunt een afspraak maken via 076-5657133! Succes...

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal