No video selected.

Peroneus tendinopathie - tendinitis

(Ook bekend als: Peroneus tendinitis, Peroneus tendinose, enkel verzwikking, Peroneus brevis tendinopathie)

Peroneus tendinopathie

Een peroneus tendinopathie is een overbelastingsletsel van de peroneuspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door pijn aan de buiten/zijkant van de enkel (aan de kleine teen zijde), voet of onderbeen tijdens en/of na belastende activiteiten. De aandoening is goed te behandelen met fysiotherapie, hierbij is het wel belangrijk dat je op tijd begint met fysiotherapie.

 

Hoe wordt een peroneus tendinopathie behandeld?

Met adequate fysiotherapeutische behandeling kan peroneus tendinopathie goed genezen. Wanneer de klachten echter langdurig aanwezig zijn voordat er interventie plaats vindt, kan de revalidatie significant langer duren. Wanneer er sprake is van een matige ernst en men op tijd begint met fysiotherapie, kunnen de klachten binnen een aantal weken verdwijnen.

Welke fysiotherapeutische behandelingen worden toegepast?

fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen. Lees meer over enkelklachten.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:


Wat is peroneus tendinopathie? 

Peroneus tendinopathie is een overbelastingsletsel van de peroneuspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees, wat pijn geeft aan de buiten/zijkant van de enkel.

De peroneus spier (kuitbeenspier) bestaat uit twee delen: een kort gedeelte (peroneus brevis) en een lang gedeelte (peroneus longus). De korte kuitbeenspier loopt van de buitenzijde van het kuitbeen (fibula), rondom de enkel knobbel, naar het middenvoetsbeentje van de kleine teen. Bij het aanspannen van deze spier wordt de voet naar beneden en de voetzool naar buiten bewogen. Deze beweging noemen wij eversie.

Tijdens het samentrekken en stretchen van de kuitbeenspier komen de pezen onder spanning te staan. Wanneer deze pezen vaak onder spanning staan, door te veel herhalingen of door een te grote kracht, kan er schade aan de pezen ontstaan. Peroneus tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend een peesontsteking en/of degeneratie aan de pees.Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma, zoals een enkelverzwikking.

Oorzaken & klachten van een Peroneus Tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de kuitbeenspier veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig lopen, rennen (voornamelijk berg op of op oneffen ondergrond) of bij bepaalde sportactiviteiten. Vaak zien we dat de klachten ontstaan nadat men zijn/haar enkel heeft verzwikt en langdurig met klachten heeft gelopen. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is niet voldoende met als gevolg dat de kuitbeenspier extra hard moet werken om de enkel stabiel te houden. Deze overbelasting kan vervolgens leiden tot peroneus tendinopathie.

Deze factoren dragen bij aan het ontwikkelen van deze aandoening

Bijdragende factoren in het oplopen van deze blessure kunnen zijn:

  • Slechte enkelstabiliteit (6 oefeningen om je enkelstabiliteit te verbeteren)
  • Verkeerde of onvolledige revalidatie na een eerder enkeldistorsie
  • Spierzwakte
  • Gewricht stijfheid
  • Inadequate warming up
  • Slechte voetenstand/biomechanica
  • Verkeerd schoeisel
  • Vermoeidheid
  • Overgewicht
  • Slechte training

Typische pijnklachten die voorkomen bij deze aandoening

Personen met deze blessure voelen typische pijnklachten aan de zijkant van de enkel (aan de kleine teen zijde), voet of onderbeen tijdens en/of na belastende activiteiten. Deze belastende activiteiten kunnen bestaan uit renactiviteiten of sportactiviteiten waarbij men veel van richting moet veranderen. Vaak is het moeilijk om een krachtige eversie-beweging van de enkel uit te voeren. De pijnklachten nemen gewoonlijk gradueel toe, wanneer men de belastende activiteiten blijft voortzetten. Wanneer er druk op de kuitbeenspier wordt uitgeoefend zal men een toename van pijn ervaren.

Hoe kan de diagnose 'peroneus tendinopathie' gesteld worden?
De diagnose kan door een fysiotherapeut of een arts worden gesteld. Een MRI, RX scan of Echografie kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal