Nieuwe heup

(Een nieuwe heup wordt ook wel een heupprothese genoemd)

Nieuwe heup

Wanneer men in aanmerking komt voor een nieuwe heup hangt af van hetgeen wat er precies aan de hand is. Meestal komen mensen in aanmerking voor een heupprothese in verband met slijtage aan de heup. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Het is zeer belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je beslist om een operatie te ondergaan. Een operatie brengt namelijk veel risico's met zich mee! In dit aritkel kun je lezen: Hoe ziet de operatie bij een nieuwe heup eruit ziet, wanneer men in aanmerking komt voor een kunstheup en wat je moet doen na de operatie.Wat is een nieuwe heup?

Wat houdt een heupprothese in?

Men spreekt van een nieuwe heup wanneer er een kunstheup in plaats van de originele heup geplaatst wordt. Dit kunstgewricht wordt ook wel een heupprothese genoemd en neemt de functie van de oude heup over. Deze prothese wordt tijdens een operatie geplaatst en na de operatie volgt een revalidatietraject om de volledige functie van de heup weer terug te krijgen.
Men kan een gecementeerde heupprothese van een ongecementeerde heupprothese onderscheiden. Bovendien bestaat er ook nog een combinatie hiervan waarbij men een gecementeerde steel en een ongecementeerde kom krijgt. Het grootste verschil tussen een gecementeerde en een ongecementeerde prothese is dat bij de gecementeerde prothese er hulp van een kitstof is, zodat de steel en kom vast kunnen groeien aan het bot. Bij de ongecementeerde prothese wordt hier geen gebruik van gemaakt en zal de prothese zelf vastgroeien aan het bot.

Wanneer krijgt men een nieuwe heup?

Men komt bij verschillende situaties in aanmerking voor een nieuwe heup. Een veelvoorkomende oorzaak van een nieuwe heup is slijtage van de heup. Slijtage betekent dat het kraakbeen (het gewrichtssmeer) van de heup in kwaliteit is afgenomen waardoor de heup niet wrijvingsloos meer kan bewegen. Dit roept pijnklachten op en kan je erg beperken in het dagelijks leven. Zo ervaren mensen met een versleten heup veel stijfheid in de heup en pijnklachten in de lies, bil, bovenbeen en rondom de heup.
Daarnaast is het soms ook na een dijbeenhals fractuur of na een verstoring van de doorbloeding van de heupkop nodig om een nieuwe heup te plaatsen.

Hoe ziet de operatie bij een nieuwe heup eruit?

De heupoperatie duurt gemiddeld 1,5 uur en men kan hierbij kiezen voor een regionale of algemene verdoving of een combinatie hiervan. Via een snede aan de zijkant van het bovenbeen kan de chirurg het heupkapsel openen om de heupkom bij te schuren en de heupkop te verwijderen. Er wordt een nieuwe kom geplaatst en in het bovenbeen wordt een heupkop geplaatst die vast gezet wordt met een pin in het bovenbeen.

Wat te doen na een nieuwe heup?

Na de operatie ervaart men meestal niet meer de gewrichtspijn zoals voorheen. Wel kunnen de wond en spieren nog pijn doen. Het aantal dagen dat men na de operatie nog in het ziekenhuis verblijft, hangt af van het ziekenhuis en het herstel. In sommige ziekenhuizen gaat men dezelfde dag nog naar huis (zie het artikel: ‘Sneller herstel na nieuwe heup’). De fysiotherapeut zal meteen bij u langs komen om te starten met het trainen van de heup en het looppatroon. De fysiotherapeut leert u hoe u met krukken kan lopen. Ook zal hij/zij nog eens de leefregels met u doornemen die voorkomen dat de heup luxeert (uit de kom schiet).

Wanneer u uit het ziekenhuis ontslagen bent, kunt u het herstel thuis voortzetten met een fysiotherapeut die eerst aan huis komt. Aandachtspunten tijdens de revalidatie zijn:

  • Herwinnen van mobiliteit van de heup door middel van oefentherapie, mobilisatietechnieken, massage van de betrokken spieren, tapen, etc.
  • Trainen van stabiliteit van de heup door middel van oefentherapie
  • Herwinnen van de kracht van heup- en bovenbeenspieren door middel van oefentherapie
  • Optimaliseren van het looppatroon door middel van loopanalyse en oefentherapie.

Lees hier verder alles over heupklachten.

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal