Migraine & Triggerpointtherapie

(ook bekend als: Migraineaanval)

migraine en triggerpointtherapie

Personen die last hebben van migraine hebben vaak te maken met migraineaanvalllen die hevige hoofdpijn kunnen veroorzaken. Naast de hoofdpijn hebben mensen met migraine ook last van aura's, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, etc. Tijdens een migraineaanval is het voor mensen niet mogelijk om normaal te functioneren.


Wat is Migraine en hoe kunnen we het behandelen?

 
 


Bekijk hoe we Conny met haar migraine hebben geholpen?

Conny had veel last van migraine klachten. Ze had zoveel last van haar migraine dat het haar dagelijks functioneren belemmerde. Dankzij dry needling therapie is ze van haar migraine klachten af en kan ze weer alles doen wat ze leuk vindt.


Wat wil jij te weten komen over migraine?

Wat is migraine precies?

Welke oorzaken zijn er voor migraine?

De relatie tussen triggerpoints en migraine

Hoe ziet het behandeltraject bij deze aandoening eruit?

Ervaringen van andere personen die zijn behandelt aan deze aandoening


Migraine in het kort

Migraine is een neurovasculaire aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen en voornamelijk tussen het 25ste en 55ste levensjaar. De pijnklachten bevinden zich meestal aan één zijde van het hoofd en de pijn kan omschreven worden als een kloppende pijn. Bijkomend kan men last hebben van aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en of geluid etc. Kortom normaal functioneren tijdens een migraine aanval is niet mogelijk.


Wat zijn de oorzaken?

Er bestaan verschillende theorieën die het ontstaan van deze neurovasculaire aandoening proberen te verklaren. Onderzoek laat zien dat het neurovasculaire systeem een rol kan spelen bij deze aandoening. Ook zijn patiënten gevoeliger voor prikkels die een migraine aanval kunnen uitlokken. Deze gevoeligheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Er zijn verschillende prikkels/factoren die een aanval kunnen uitlokken, zoals: hormonale veranderingen, emotionele stress, te weinig vocht, bepaalde voedingsmiddelen etc.

Wat hebben triggerpoints en migraine gemeen?

Deze aandoening is een vorm van hoofdpijn. Het is algemeen bekent dat de nekspieren een belangrijke rol spelen in het ontstaan van hoofdpijn klachten. Personen met deze vorm van hoofdpijn ervaren vaak gerefereerde/uitstralende pijn die volgens sommige deels vergelijkbaar is met de gerefereerde/uitstralende pijn die triggerpoints kunnen veroorzaken.

(NeuroMusculaire) Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt. Vaak zijn deze triggerpoints betrokken bij hoofdpijnklachten, zoals; spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, cluster hoofdpijn en zelfs migraine.

Uit relatief recent onderzoek (Calante et al., 2006) blijkt dat triggerpoints een oorzaak zijn voor migraine. Er werd een verband gevonden tussen het aantal triggerpoints en de duur en frequentie van de aanval. Ook bleken deze triggerpoints zich op specifieke plekken te bevinden en in grotere aantallen aanwezig te zijn.

Een aanval heeft een grote impact op het dagelijks functioneren. Erg belangrijk is dat men gevoelsmatige controle over zijn/haar klachten krijgt. In veel gevallen zien we dat de spieren die zich heel hoog in de nek bevinden (m.splenius capitis/ cervicis) de veroorzaker zijn van deze hevige hoofdpijnklachten. De meeste mensen belasten deze spieren verkeerd, met name wanneer ze in hun nek hangen (protractie stand), bijvoorbeeld bij te veel achter de computer zitten. Hierdoor wordt de spier overbelast en kunnen er triggerpoints ontstaan binnen de spier. Dit kan uiteindelijk tot de neurovasculaire aandoening leiden.

Hoe wordt migraine behandeld?

De behandeling van deze vorm van hoofdpijn is voornamelijk gericht op het bestrijden van symptomen of op het voorkomen van aanval, door bijvoorbeeld het tijdig innemen van medicatie bij voortekenen van een aanval. De middelen die hiervoor worden gebruikt zijn: medicatie, relaxatie oefeningen, uitlokkende factoren achterhalen en (nieuw) triggerpoint therapie / dry needling therapie.

Ervaring in onze praktijk

In veel gevallen kunnen wij wat betekenen voor patiënten die last hebben van deze aandoening. Middels dry needling therapie en houdingsadvies kunnen we de spieren hoog in de nek ontspannen, waardoor de klachten verminderen of in sommige gevallen voorkomen kunnen worden.

In de onderstaande video deelt Harm van de Ven zijn ervaringen met onze praktijk.


Bron: Calandre EP, Hidalgo J, García-Leiva JM, Rico-Villademoros F. Trigger point evaluation in migraine patients: An indication of peripheral sensitization linked to migraine predisposition? Eur J Neurol 2006;13:244-249

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal